- Jag längtar efter dig, far

Publicerad:
Uppdaterad:

Dottern är säker på att Saddam är kvar i Irak

1 av 2 | Foto: AP PHOTO/AL ARABIYA
BERÄTTAR OM SIN PAPPA Saddam Husseins äldsta dotter Raghad, 35, intervjuades i den jordanska i tv-kanalen Al Arabiya i går. Hon sade att hennes far är en trogen beduin som älskar sitt land och att ingen ska tro att han någonsin skulle lämna Irak.

Saddam Hussein blev förrådd av sina närmaste medarbetare.

Därför tog kriget slut så snabbt.

Diktatorns äldsta dotter Raghad Saddam Hussein gav i går en lång intervju och berättade om sista gången hon såg sin pappa.

Saddams döttrar Raghad och Rana befinner sig i Jordanien där de beviljats asyl av humanitära skäl. Den Dubai-baserade tv-kanalen Al Arabiya sände i går en intervju med den äldsta dottern Raghad, 35.

Hon berättade att hon såg sin far för sista gången fem dagar innan kriget bröt ut. Hon och den övriga familjen hade samlats i hennes mammas palats.

- Det var underbart. Han var snygg som vanligt och såg mycket samlad ut. Du vet att min far är en mycket modig man, säger Raghad Saddam Hussein.

Vad var de sista orden han sa?

- Jag minns inte, men alla barnbarnen samlades runt honom och busade. Han skojade med dem och gav dem godis.

Och Raghad är övertygad om att hennes far fortfarande är kvar i Irak.

- Ingen ska tro att Saddam någonsin skulle lämna sitt älskade hemland. Han är en trogen beduin som älskar sitt land, säger hon.

Följde regimens fall

Hon, systern Rana och deras barn följde regimens fall den 9 april i Al Mansour-området i Bagdad.

I tv-intervjun ger hon sin syn på hur huvudstaden kunde falla i amerikanernas händer på bara några timmar.

- Det var förräderi. Tyvärr var det människor som min far litade på och betraktade som sin högra hand. Även om man inte tycker om någon ska man aldrig förråda. Förräderi är inte en arabisk egenskap, säger hon.

Vid lunchtid den 9 april sände Saddam Hussein bilar från den speciella vaktstyrkan för att hämta döttrarna och barnen.

De fick beskedet att de måste lämna Bagdad.

- Qusays fru och hans barn fanns hos oss också. Det var otroligt bittra stunder när vi skildes åt. Barnen började krama om varandra och gråta.

Kaotisk situation

- Vi samlades i ett hus i utkanten av Bagdad. Men vi hade tappat all kontakt med min far och mina bröder eftersom situationen var kaotisk, säger dottern.

Hon berättar att hon såg hur den irakiska armén retirerade - skrämda soldater som bara sprang och tittade bakåt. Bomberna föll runt omkring dem på 50 eller 100 meters avstånd.

Vad skulle du vilja säga presidenten, som vi inte vet var han befinner sig? frågade intervjuaren.

- Att jag längtar mycket efter min far. Måtte Gud hjälpa dig i den situation som du upplever. Det är allt jag vill säga.

Tidigare artiklar

Gunnar Svensson, Översättningshjälp: Nael Y Touqan , av Kammarkollegiet auktoriserad translator av arabiska.

Publicerad: