Mulla Krekar utpekas som ansvarig för FN-bomben

Publicerad:
Uppdaterad:

Norsk mulla ledde organisationen som utpekas av Pentagon

Det var den islamistiska organisationen Ansar al-Islam som låg bakom bombdådet mot FN:s bas i Bagdad.

Det säger källor inom den amerikanska militärledningen.

Men den i Norge bosatte grundaren av organisationen tillbakavisar alla anklagelser.

Bomben mot FN:s högkvarter i Bagdad dödade 17 människor och skadade 100.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon hävdar att Ansar al-Islam även är ansvarig för bombdådet i Jordanien tidigare i somras. Även det attentatet kostade 24 människor livet.

Ansar al-Islam grundades av mulla Krekar, 47, som under flera år levt som flykting i Norge. Krekar hävdar emellertid att han inte längre har någon del i Ansar al-slams verksamhet.

Via sitt juridiska ombud i Norge, advokat Brynjar Meling, låter han hälsa att han inte är överraskad över anklagelserna.

– Han säger att han inte tror att det är någon organiserad grupp som ligger bakom detta, vare sig Ansar el-Islam eller någon annan, säger Brynjar Meling till den norska tidningen dagbladet.no.

Fick stanna i Norge

– Det enda han kan tänka sig, såvida det inte rör sig om någon ur Saddamregimen som önskar destabilisera situationen, är att det rör sig om ren kriminalitet, säger Brynjar Meling.

Organisationen Ansar al-Islam har sin förankring i den kurdiska delen av Irak. Den har anklagats för att ha samröre med terroristnätverket al-Qaida.

Mulla Krekar har bott i Norge sedan 1991. Han är efterlyst i flera länder för terrorverksamhet, och har begärts utlämnad av bland annat Jordanien.

Men hittills har vare sig norska eller andra länders myndigheter kunnat knyta honom till terrorism.

Tidigare i år satt Krekar häktad i fyra månader i Nederländerna, men släpptes sedan inga hållbara bevis om påstådd terrorism kunnat fastställas.

Fredrik Rundkvist

Publicerad: