Islamiska terrorister pekas ut som ansvariga

Publicerad:
Uppdaterad:

Det påminner om Bali-bomben

STOCKHOLM/JAKARTA

En skåpbil proppad med sprängmedel. Förmodligen en självmordsbombare. Ett "mjukt" västerländskt mål och en pågående rättegång mot misstänkta Balibombare.

Det är oundvikligt att Jemaah Islamiyah pekas ut som skyldigt till tisdagens bomb i Jakarta.

Myndigheterna pekade inte genast ut det islamistiska sydostasiatiska terrornätverket. Rikspolischef Dai Bachtiar drog dock genast slutsatsen att attentatet påminde om Balidådet den 12 oktober i fjol, då 202 människor dödades i turistorten Kuta.

Det fanns också vittnesuppgifter om att flera mindre explosioner föregick den stora på hotell Marriott, där amerikaner som bor i Jakarta firade nationaldagen 4th of July för en månad sedan . Flertaliga explosioner mot västerländska eller kristna mål är typiskt för såväl Jemaah Islamiyah (JI) som Usama bin Ladins al-Qaida.

Hämnd?

JI har skäl att hämnas på såväl väst som indonesiska myndigheter. Sedan 11 september 2001 och därefter Balidådet har mängder av dess medlemmar gripits i Sydostasien. Ändå anser expertis att JI är fullt kapabelt att utföra sitt dödliga arbete.

JI:s operative chef Riduan Isamuddin, alias Hambali, är Sydostasiens mest efterspanade man. Han misstänks också vara högt uppsatt al-Qaida-medlem, som liksom flera av Balibombarna har erfarenhet av krigföring i islams namn i Afghanistan. USA har nyligen varnat för attacker mot amerikanska mål.

En av JI:s kända bombexperter, Fathur Rohman al-Ghozi, är också på fri fot. För tre veckor sedan rymde han från ett filippinskt fängelse.

Aceh-gerilla

Tidpunkten kan också tala för JI. På torsdag faller den första domen i Balirättegångarna. Amrozi bin Nurhasyim riskerar dödsstraff. Och JI:s andlige ledare Abu Bakar Baasyir står inför rätta för en rad attentat mot kristna mål på julafton 2000.

Andra misstankar kan komma att riktas mot den från Stockholm ledda gerillan GAM (Rörelsen för ett fritt Aceh), som anklagas för bland annat ett attentat på Sukarno-Hatta-flygplatsen i Jakarta i april. Indonesiens regering lämnade därför i juni in påstådda bevis mot GAM-ledarna till svenska åklagare. De nekar till brott.

De mer konspiratoriskt lagda utpekar krafter inom den indonesiska armén, som kan vinna på ett hårdare samhällsklimat. Bara någon timme före attentatet dömdes en generalmajor till tre års fängelse för sin roll i massakrerna i Östtimor 1999.

Bildextra

Ola Westerberg/TT

Publicerad: