Kvinna besökte grav – föll ned i slukhål

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

En eftermiddag med blomsterplantering vid en anhörigs grav fick ett abrupt avslut för en kvinna i värmländska Södra Råda.

Hon föll ned i ett slukhål.

– Det var nog en chock. Man tror ju inte att man ska åka ner i en grav, säger Andreas Lindblad, fastighet- och kyrkogårdschef vid Amnehärad-Lyrestads pastorat.

När en kvinna gick för att besöka en anhörigs grav på en kyrkogården i Södra Råda, nära Gullspång, var planen att plantera blommor.

Men i stället föll hon rakt ner i ett hål, skriver SVT Värmland.

– Hålet var ungefär 1,20 meter djupt. Så hon åkte ner ganska långt, säger kyrkogårdschefen Andreas Lindblad till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Charlotte Holmgren

Dagen därpå åkte kyrkoherden Charlotte Holmgren för att mäta och dokumentera hålet.

– Men då åkte hon också ner i hålet, säger kyrkogårdschefen.

Hade regnat mycket

Graven sattes i april i år och en av kyrkans vaktmästare hade varit där och klippt gräset dagen innan. Han hade då gått på just den här marken utan att märka något. Men efter att vaktmästarens utfört sitt arbete hade det regnat en hel del.

Enligt Andreas har förmodligen marken blivit underminerad av vattnet och dragit med sig jorden. Kvar var nämligen bara en tunn skorpa med gräs och lite jord på.

Andreas Lindblad är fastighet- och kyrkogårdschef vid Amnehärad-Lyrestads pastorat.
Foto: Privat
Andreas Lindblad är fastighet- och kyrkogårdschef vid Amnehärad-Lyrestads pastorat.

Efter de två fallen mår kvinnorna okej efter omständigheterna men har fortfarande ont.

– Och just när det är en grav och hennes anhöriga ligger där så är det såklart extra otäckt, säger Andreas om den första kvinnan som trillade ned.

Andreas och hans kollegor har aldrig varit med om något liknande tidigare – och hoppas givetvis att det aldrig ska behöva hända igen.

– Vi måste vara mer uppmärksamma på det här nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE