Kim och Moon besöker symboliskt berg

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pyongyang Press Corps Pool/AP/TT
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un avslutar sitt tre dagar långa möte med att besöka berget Paektu.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In besöker under torsdagen tillsammans till det nordkoreanska berget Paektu – den plats där den koreanska nationen en gång föddes.

Efter onsdagens möte, där de två ledarna lovade nya åtaganden för kärnvapenavrustning, meddelade Sydkorea att de ska besöka det symboliskt laddade berget tillsammans som avslutning på det tre dagar långa mötet.

Det är känt att Moon tycker om att vandra i berg. Han har flera gånger sagt att han en dag vill besöka Paektu.

Berget når runt 2 750 meter över havet och omnämns bland annat i Sydkoreas nationalsång och i en del nordkoreansk propaganda. Berget ligger på gränsen mellan Nordkorea och Kina.

Enligt Nordkorea är Kims farfar och far födda på Paektu.

"Konkreta åtgärder"

Efter onsdagens överläggningar mellan ledarna, och det gemensamma uttalande som följde, uppmanar FN:s generalsekreterare António Guterres till konkreta åtgärder för att följa upp Nordkoreas åtagande att i närvaro av internationella observatörer stänga en robottestanläggning.

"De åtaganden som återspeglas i det gemensamma uttalandet innefattar viktiga militära förtroendeskapande åtgärder och ett engagemang från Nordkorea att i närvaro av experter från relevanta länder avrusta infrastrukturen för robottester", säger Guterres i ett uttalande.

"Nu är det tid för konkreta åtgärder."

Nordkorea monterade ned en anläggning för kärnvapenprov i maj. Då kritiserade Guterres att inga internationella experter funnits på plats för att observera.

Förhandlingar inleds

Nordkorea har sagt sig vara redo att stänga testplatsen Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenprogram, om även Washington gör eftergifter.

Guterres säger att FN kan hjälpa till i ansträngningarna för att göra Koreahalvön fri från kärnvapen och uppmanar till enighet i frågan. Nästa vecka samlas FN:s generalförsamling och USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bjudit Nordkoreas utrikesminister Ri Young-Ho till samtal i New York i anslutning till mötet.

Pompeo uppger att förhandlingar om avrustningen av Nordkorea, som ska vara klar 2021, ska inledas vid samtalen i New York och planerade möten i Wien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea