Ensamkommande hemlösa i väntan på beslut

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Manifestation för ensamkommande asylsökande på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild

Frågan om den omstridda gymnasielagen prövas nu i Migrationsöverdomstolen. I väntan på beslut har många ensamkommande inte rätt till bostad, vilket har lett till en akut situation med många hemlösa ungdomar i flera kommuner, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Över 8 400 personer har hittills ansökt om uppehållstillstånd för att gå gymnasiet. Av dem har ungefär 5 000 fått avslag på asylansökan i alla instanser, och därmed har de inte längre rätt att bo i Migrationsverkets boenden. Kommunen är heller inte skyldig att hjälpa dem, eftersom de inte har uppehållstillstånd. Alternativet blir då att bo hos vänner, på natthärbärgen eller utomhus.

– Huvudspåret är att man i första hand ska lösa sitt eget boende, om inte det går får man vända sig till Stadsmissionen, och i fall det absolut inte går, då får man självklart gå till socialtjänsten, säger Veronica Wolgast, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm stad, till Ekot.

I Stockholm har Stadsmissionens fadderverksamhet en kö på 40 personer, i Uppsala 145 personer och hos Agape i Göteborg köar 72 personer.

Tidigast i slutet av månaden väntas Migrationsöverdomstolen komma med besked om gymnasielagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hemlösa

Migration

Stockholm