S slår tillbaka efter Åkessons utspel

avChristoffer Nilsson, Kenan Habul

Jimmie Åkesson anklagade Stefan Löfven och Socialdemokraterna för att sprida lögner om SD:s politik.

Nu slår sossarna tillbaka – och hänvisar till SD:s program.

– Det är ett tecken på att han själv är i obalans, säger Anders Ygeman (S).

Jimmie Åkesson (SD) hade kastat handskarna innan han mötte pressen i SVT-huset för ett planerat utspel.

Inför reportrarna på plats gick han sedan till hård attack mot Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.

Han anklagade regeringspartiet för att ljuga om att SD vill avskaffa delen i kommunala utjämningssystemet där fördelning sker mellan kommuner samt om att SD vill införa marknadshyror.

– Antingen är han totalt virrig, har tappat det fullständigt, eller så ljuger han. Båda sakerna gör honom olämplig som statsminister, sa Åkesson om Löfven.

Anders Ygeman, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, värjer sig mot utspelet.

– Det är bara ett försök av Jimmie Åkesson att skaffa sig uppmärksamhet i media och ett tecken på att han själv är i obalans efter den oönskade publiciteten som Sverigedemokraterna haft den senaste veckan, säger Ygeman och syftar bland annat på artiklar om SD-kandidaters nazistiska förflutna och om SD-toppen Jörgen Fogelklous dödshot mot en partikamrat .

”De säger det ju rakt ut”

Han hänvisar till SD:s kommunpolitiska program kring frågan om det kommunala utjämningssystemet.

– De skriver själva i sitt kommunpolitiska program att ”en kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner”. Det är det som är det kommunala skatteutjämningssystemet. De har själva antagit ett program där de säger att de vill avskaffa det, säger Ygeman.

I SD:s kommunpolitiska program från 2014 står det att deras förslag är att enskilda kommuner långsiktigt bör sträva efter att stå för sina egna kostnader. Är det för långt då att säga att de vill slopa det?

– Nej, de säger ju det rakt ut själva. I den meningen som jag läste upp säger de att de vill slopa det. Sedan om det tar ett, två eller fyra år innan de gjort det förtar inte att de vill avskaffa det, säger Ygeman.

Jimmie Åkesson fick en motfråga på den här punkten när han mötte pressen i SVT-huset.

– Det vi har vänt oss mot är att kommuner som Malmö får fem miljarder årligen från det här systemet som skulle gå till glesbygdskommuner och landsbygdskommuner, säger han då.

Ygeman: Inte varit benägna att definiera

Anders Ygeman hänvisar till citat från ledande SD-politiker gällande påståendet att SD vill införa marknadshyror. Bland annat hänvisar han Oscar Sjöstedts öppning för att fasa in marknadshyror (Dagens industri, november 2017).

I en intervju med Aftonbladet i juni 2018 uppgav SD:s bostadspolitiske talesperson Roger Hedlund dock att man är kritisk mot att införa marknadshyror men att partiet öppnar för att diskutera frågan ”i ett större sammanhang”.

– Vi är kritiska till att införa marknadshyror, eftersom det sannolikt skulle leda till kraftigt höjda hyror. Vi anser att dagens bruksvärdessystem, med eventuella justeringar, är bra, sa han.

Även i en enkät i Dagens arena har partiet svarat att man är emot marknadshyror.

– Vi har sagt att de vill gå mot marknadshyror men att vi inte vet hur långt de kommer att gå. Sverigedemokraterna har inte heller varit speciellt benägna att definiera hur deras friare hyressättningssystem ska se ut, säger Anders Ygeman.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven. Enligt pressekreteraren Erik Nises var statsministern inte tillgänglig för intervjuer på grund av en flygresa.

ARTIKELN HANDLAR OM