Jeremy Hunt ny utrikesminister – efterträder Boris Johnson

avHans Österman

NYHETER

Jeremy Hunt, 51, efterträder Boris Johnson som ny utrikesminister i Storbritannien.

”En stor ära vid denna kritiska tidpunkt i vårt lands historia”, skriver han på Twitter.

Jeremy Hunt har varit sjukvårdsminister de senaste sex åren och ses som en påläggskalv och möjlig framtida partiledare för de konservativa.

På måndagskvällen kommenterade han sitt nya uppdrag på Twitter:

”En stor ära att utses till utrikesminister vid denna kritiska tidpunkt i vårt lands historia. Dags att stå bakom vår premiärminister för att få en bra Brexit-deal – det är nu eller aldrig...”

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jeremy Hunt har tidigare tackat nej till erbjudanden om tyngre ministeruppdrag med hänvisning till sitt engagemang för hälsofrågor, uppger Daily Mirror.

Han var även kulturminister 2010–2012 när avlyssningsskandalen i brittisk press briserade och regeringen ifrågasattes efter uppgifter om täta band med mediemogulen Rupert Murdoch.

2011 fick Jeremy Hunt, som har en kinesisk fru, kritik för att ha tagit en skattefinansierad kurs i mandarin.

Tidigare under eftermiddagen meddelade Downing Street att Boris Johnson avgår som utrikesminister i protest mot premiärminister Theresa Mays ”mjuka” Brexit-plan.

Enligt The Guardian hade Johnson till en början accepterat Mays plan som förhandlades fram i fredags. Han ska dock ha ändrat sig efter att ha pratat med vänner och politikerkollegor.

– Han hoppades nog att det under veckan skulle finnas möjligheter att ändra i överenskommelsen, men under helgen förstod han att den möjligheten inte skulle finnas, säger Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham, till TT.

Jeremy Hunt efterträds som sjukvårdsminister av kulturminister Matt Hancock.

Vad är Brexit? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM