Våldsupptrappning i Mexiko – fler mord än någonsin

Det dödliga våldet eskalerar i Mexiko.

Förra året släcktes ett liv var tjugonde minut med över 25 000 mördade människor.

I år ser antalet mord ut att bli fler än någonsin, rapporterar the Economist.

På lördagen mördades sex poliser i Puebla, Mexiko. De sköts till döds när de skulle kontrollera en tankbil med olaglig last i delstaten, som är hårt drabbad av gängkriminalitet kopplat till droghandel, bränslestölder och kidnappningar.

I det pågående kriget mot den organiserade brottsligheten i Mexiko dödas årligen tiotusentals poliser, politiker och vanliga medborgare.

2017 mördades 25 340 människor i landet, den högsta siffran sedan regeringen 1997 började mäta antalet mord årligen. 2018 lutar antalet mord att landa på över 30 000, enligt the Economist.

Om knappt två veckor går Mexiko till val och den senaste veckan har flera politiker blivit mördade.

Blodigaste valrörelsen någonsin

Alejandro Chavez Zavala ville bli omvald som borgmästare i delstaten Michoacán. I torsdags blev han skjuten till döds. Förra fredagen tog kongresskandidaten Fernando Purón en selfie med en supporter för att i nästa sekund skjutas i bakhuvudet. Han hade gjort sig känd för att vilja införa reformer mot organiserad brottslighet.

Det här är bara två av de totalt 113 politiker som har mördats under denna valrörelse, som är den blodigaste i modern tid, något som Aftonbladet rapporterade om tidigare i veckan.

Fler än 600 politiker har hittills dragit tillbaka sina kandidaturer denna valrörelse, enligt Buzzfeed.

Löstes upp i syra

I mars försvann tre filmstudenter när de höll på med ett skolprojekt i Guadalajara. En månad senare meddelade myndigheterna att deras kroppar lösts upp i syra. De tre unga männen hade misstagits för medlemmar av ett rivaliserande gäng av en annan kriminell grupp.

Att de brutala morden blivit fler har delvis sin förklaring i den ”Kingpin”-strategi som tillämpats de senaste åren, som innebär punktinsatser för att få tag på frontfigurerna för knarkhandeln.

I februari greps en högt uppsatt ledare inom den ökända kartellen Los Zetas. Samma månad arresterades också Joaquin ”El Chapo” Guzman, en av den amerikanska narkotikapolisens mest eftersökta personer och ledare inom knarkkartellen Sinaloa. Senast i slutet av maj greps Rosalinda Garcia, hustru till Nemesio ”El Mencho” Oseguera som leder Jalisco New Generation-kartellen.

Men trots att strategin givit resultat har den varit omdiskuterad. När ledarna plötsligt försvunnit från de hierarkiska kartellerna har de blivit fragmenterade och odisciplinerade och det har lett till splittringar och ökat våld inom grupperna.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN