Falsk information spreds om valsedlar

Av:  TT

Falsk information cirkulerar i sociala medier. Arkivbild.
Falsk information cirkulerar i sociala medier. Arkivbild.

Sverigedemokraterna i Borlänge spred falsk information på Facebook om att en person i Spanien fått valsedlar från alla partier – förutom SD.

– Det är desinformation. Vi skickar endast ut blanka valsedlar, sedan får man fylla i själv, säger Ylva Vesterlund vid Valmyndigheten till TT.

Den falska informationen spreds vidare av Twitteranvändare, och inlägg om att Sverigedemokraternas valsedlar inte har skickats ut från Valmyndigheten till utrikesboende svenska medborgare har delats hundratals gånger.

Sverigedemokraterna i Borlänge har tagit bort sitt Facebookinlägg och lagt ut korrekt information.

– Det är olyckligt att det blir så här. Den här uppgiften kommer från en som bor i Spanien och då tänker man att han måste veta vad det handlar om. Men nu visade det sig att det inte riktigt är sant och det är ju illa, säger Kjell Forslund, ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge, till TT.

Känner ni något ansvar över att felaktig information sprids?

– Jag tror att det är många som råkar ut för det här. Vi kan inte göra något åt det, vi kan bara dementera. Sådant samhälle har vi fått nu att det gäller att dubbelkolla allting, säger Kjell Forslund.

Valmyndigheten har inte bytt tillvägagångssätt. Det har därmed inte heller tidigare spelat någon roll om partiet redan suttit i riksdagen eller inte.

– Vi har tidigare också bara skickat ut blanka valsedlar med tillhörande kuvert, säger Ylva Vesterlund.

– Vårt uppdrag är att nå ut med korrekt information så att det inte snurrar runt desinformation om det svenska valsystemet.

Publisert: