Efter skjutningarna – Malmöpolisen får förstärkning

Fyra personer har mördats och ytterligare fyra skottskadats – på en vecka.

Nu får Malmöpolisen förstärkning.

– Vi är i behov av förstärkning och speciellt då till den här utredningen eftersom den tynger oss så, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

I måndags öppnade en eller flera gärningsmän eld mot flera personer som befann sig utanför ett internetkafé mitt i Malmö. Sex personer träffades av skotten och tre personer dog senare av sina skador.

Samtliga sex personer uppges vara gängkriminella, och Malmöpolisen gick tidigt ut med att de fruktade hämndaktioner.

Tre dagar senare, på torsdagskvällen, sköts en 24-årig man till döds i stadsdelen Lindängen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en av de fyra män som är misstänkta för inblandning i dödskjutningen ha blivit beskjuten vid internetkaféet i måndags.

Ytterligare en man, 19 år gammal, sköts i ryggen under natten till lördagen – men klarade sig oskadd då han bar en skyddsväst. Han ska också ha överlevt ett mordförsök ett år tidigare av samma anledning.

Får förstärkning

Efter den våldsamma veckan ska polisen i Malmö nu få förstärkning. Dels från övriga polisregion syd och dels från NOA, nationella operativa avdelningen.

– Vi måste ju stärka upp så att vi har resurser till den löpande verksamheten, sen kan vi ju inte ha en särskild händelse som löper hur långt som helst, utan vi måste ta in den i linjeverksamheten också, säger Ewa-Gun Westford, polisinspektör och presstalesperson vid polisen, och fortsätter:

– Så vi är i behov av förstärkning och speciellt då till den här utredningen eftersom den tynger oss så.

Det område Malmöpolisen behöver mest hjälp inom är utredningsverksamheten.

– Det vi behöver är utredningspersonal som kan hjälpa till så att vi kan föra utredningen framåt, säger Ewa-Gun Westford.

Det brottsförebyggande arbetet kommer fortsätta utföras av den egna personalen i så hög utsträckning som möjligt.

– Vi tycker det är viktigt att det är Malmöpoliser som är ute och gör de trygghetsskapande åtgärderna. Vi kan adresser, vi kan individer som vi är intresserade av.

Fyra misstänkta – alla kända för polisen

Två män i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern greps under natten till fredag och anhölls tidigt samma morgon misstänkta för torsdagens dödsskjutning i Lindängen.

Under söndagen släpptes alla tre på fri fot – men misstankarna kvarstår.

– Det har hänt saker hela tiden i den här utredningen. Vi har haft tre frihetsberövade som har fått gå, misstankarna kvarstår och där ska en ny åklagare läsa in sig för att se vad man ska göra för fortsatta åtgärder, säger Ewa-Gun Westford.

Anledningen till bytet av åklagare är att en jourhavande åklagare haft ansvaret under midsommarhelgen. Ärendet ska därför lämnas över till en ordinarie åklagare som är i tjänst först på måndag.

– Sen har vi en ny frihetsberövad som är anhållen, säger Westford.

Mannen greps och anhölls kvällen innan trion släpptes, misstänkt för delaktighet i mordet. Han ska vara känd för polisen sedan tidigare.

– Alla inblandade är på ett eller annat sätt kända för oss sedan tidigare för olika typer av brottslig verksamhet.

”Måste vara väldigt varsamma”

Polisen är i övrigt förtegen om utredningen och vill inte gå in på närmare detaljer kring fallen.

– Vi väljer att inte berätta någonting eftersom att nu har vi personer som är fortsatt misstänkta och vi vet inte vad som kommer att hända här framöver, utan vi måste vara väldigt varsamma om förundersökningen, säger Ewa-Gun Westford.

– Det vi kan och det vi vet håller vi för oss själva under sträng sekretess.

Publisert:

LÄS VIDARE