Storbråk på Estelles blivande skola efter att rektorn fått sluta

Det stormar på elitskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Föräldrar är i uppror efter att den populära rektorn slutat, och stämningen på skolan beskrivs som mycket infekterad.

Om bara några månader ska prinsessan Estelle börja i förskoleklass där.

– Så ser planen ut, men det är alltid så att allt kan omvärderas, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

”Att arbeta på Campus Manilla betyder att dagligen inspireras av de förmågor som våra elever besitter. Lika inspirerande är det att ständigt imponeras av personalens professionella inställning till sitt arbete.”

Så lyder ett inlägg på Campus Manillas hemsida, där en anställd beskriver vardagen på en av Stockholms mest prestigefyllda skolor. I klasserna, som spänner från förskolan till gymnasiet, återfinns barn till näringslivstoppar, kändisar och kungligheter.

I augusti ska prinsessan Estelle börja i förskoleklass i de anrika lokalerna på Djurgården.

– Vi ser fram mot många fantastiska skolår tillsammans. Alla föräldrar väljer den skola som är bäst för deras barn, och det är inget undantag i detta fall heller, sa dåvarande rektorn Maija Möller Grimakova när nyheten blev känd i maj.

”Är kaos på skolan”

Men det blir inte Maija Möller Grimakova som välkomnar prinsessan till hösten. Efter en vår full av interna stridigheter har den mycket populära rektorn, som grundade skolan tillsammans med fastighetskungen Knut Pousette, lämnat sin post.

Källor uppger för Aftonbladet att Möller Grimakova själv beskrivit det som att hon tvingats bort. Styrelsen hävdar dock att hon slutat frivilligt.

Den officiella förklaringen är att styrelsen för Campus Manilla anser att det är nödvändigt att ha en rektor på heltid, eftersom elevantalet växt så kraftigt de senaste åren. Maija Möller Grimakova har lett både Campus Manilla och Fredrikshovs slottsskola på Östermalm.

”Campus Manilla behöver se till att vi har en organisation, struktur och rutiner som kan borga för att Campus Manilla står på en stadig grund även om hundra år”, skriver styrelsen i ett uttalande.

På torsdagen kom beskedet att Carina Hagström-Bergh från Enskilda gymnasiet utsetts till ny rektor. Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är bytet kulmen på en infekterad maktkamp. Föräldragrupper har stridit mot varandra, skolledningen och styrelsen i flera månader.

– Det är olika fraktioner och allt är väldigt rörigt. Det är kaos på skolan, säger en person med insyn.

Oro för ryktet

I samband med att Campus Manilla grundades 2013 skänkte ett tiotal personer stora summor till verksamheten. Enligt Dagens Nyheter, som också rapporterat om situationen, har givarna donerat totalt runt 18 miljoner kronor.

Bidragsgivarna har inget formellt inflytande över skolan. I samband med de uppkomna konflikterna ska dock flera mycket förmögna föräldrar ha krävt att få komma på möten med ledningen. I mejlväxlingar ska flera av donatorerna ha beskrivit sig som ”ägarfamiljer”, trots att Campus Manilla kontrolleras av en stiftelse.

Aftonbladet har sökt skolans ordförande Karin Lennhammer. Hon avböjer intervju, men styrelsen skriver i en kommentar att Maija Möller Grimakova varit mycket betydelsefull för Campus Manilla:

”Entreprenörskap har sin tid och organisation och förvaltning sin. Nu går vi in i nästa era för att utveckla Campus Manilla vidare.”

”Under denna process har tyvärr en långdragen ryktesspridning, med ibland rena konspirationsteorier, påverkat stämningen bland grupper av föräldrar såväl som personal. Styrelsen beklagar naturligtvis detta.”

Hovet: ”Allt kan omvärderas”

Dagens Nyheter har också rapporterat att Campus Manilla använt en särskild kvot för att bereda barn till kända miljonärer plats på skolan. Detta trots att syftet med specialkvoten är att nyanlända ska kunna komma in på friskolor.

Oron uppges nu vara stor för att turbulensen ska försämra elitskolans rykte. Det faktum att prinsessan Estelle snart väntas springa runt på skolgården har gjort att stämningen trissats upp ytterligare.

– Jag tycker det är helt galet att man väljer den skolan till henne. Det är en skola i uppror, och man kan undra om personalen kommer att vara kvar eller dra med rektorn, säger en uppgiftslämnare.

Margareta Thorgren är informationschef på hovet. Hon vill inte uttala sig om problemen.

– Vi väljer att inte kommentera detta utan hänvisar till vårt pressmeddelande som skickats ut tidigare om att det är planerat att prinsessan Estelle ska börja på Campus Manilla, säger hon.

Hur tar ni in aspekter kring hur skolan fungerar i beslut som gäller skolgången för barnen i kungafamiljen?

– Det är ett beslut som är fattat av prinsessan Estelles föräldrar och hur det beslutet är fattat är ingenting som hovet kommenterar. Det som nu gäller är att det är planerat att prinsessan Estelle ska börja på Campus Manilla.

Är det ett beslut som kan komma att omvärderas?

– Det är alltid så att allt kan omvärderas. Nu är det detta som är planerat, sedan kan allting förändras. Men som nu är planerat så ska prinsessan Estelle börja på Campus Manilla, säger Margareta Thorgren.

Aftonbladet har varit i kontakt med Maija Möller Grimakova. Hon har dock inte återkommit med några kommentarer.

Publisert:

LÄS VIDARE