Valet i Turkiet

”Det är sista chansen att stoppa Erdogan”

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Turkiet går till val – och maktpartiet AKP ordnar gratisresor för att få svenskturkar att rösta.

Samtidigt samlar sig oppositionen till motstånd.

– Det här kan vara sista chansen att stoppa Erdogan, säger Menekse Mermer, 42.

På söndagen hålls både parlaments- och presidentval i Turkiet. Det är nu de grundlagsändringar som röstades igenom i april i fjol, som ska ge president Recep Tayyip Erdogan, 64, kraftigt ökad makt, ska träda i kraft.

Utlandsrösterna från miljontals turkiska medborgare i Europa kan spela en avgörande roll.

Menekse Mermer, 42, från Stockholm har blivit allt mer engagerad i politiken i hemlandet i takt med att Turkiet har gått i en auktoritär riktning och oliktänkande har fängslats och tystats.

– Till en början hoppades jag och många andra att Erdogan skulle kunna ge Turkiet frihet och demokrati. Men ganska snart insåg vi hur fel vi hade haft. Ju mer makt Erdogan och AKP fick, desto sämre blev utvecklingen, säger hon.

”Har fängslat många”

Den här gången har hon röstat på det prokurdiska partiet HDP, vars ledare Selahattin Demirtaş sitter fängslad sedan ett och ett halvt år.

I presidentvalet röstade hon på Muharrem Ince. Han är ledare för CHP, ett sekulärt parti till vänster om mitten som tidigare hade makten i Turkiet. Valet var strategiskt eftersom Ince anses vara den kandidat som har störst möjlighet att besegra Erdogan.

– Att få en maktväxling är otroligt viktigt. Valet handlar om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Erdogan har fängslat så många i opposition och folk har blivit rädda, säger hon.

Skickade mass-sms

Runt 40 000 turkiska medborgare som bor i Sverige hade möjlighet att rösta under två dagar förra helgen i Kista i norra Stockholm.

Före röstningsdagarna skickade den svenska grenen av Erdogans maktparti AKP ut ett mass-sms ut till röstberättigade svenskturkar.

I sms:t erbjöd AKP gratis transport till röstlokalen.

– Det tycks vara ett ingrepp. Folk som har fått sms:t har blivit skrämda och upplevt det som kränkande, eftersom valet sker under undantagstillstånd i Turkiet, säger Taner Yildiz, som är representant för oppositionspartiet CHP i valkommissionen i Sverige.

Anklagar ambassaden

Aftonbladet har sökt flera företrädare för AKP i Sverige för en kommentar, utan framgång.

En person som nåtts av sms:t, som vill vara anonym, hävdar att det är den turkiska ambassaden i Sverige som lämnat ut uppgifterna till AKP.

– Det finns inget annat sätt att komma över de här telefonnumren. Det är så de jobbar, säger personen.

Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt, förnekar i ett mejl till Aftonbladet att telefonnumren kommer från ambassaden.

”Inte rättvist”

Taner Yildiz uppger att röstningen i Sverige har skett på ett korrekt sätt. Valet som helhet, däremot, är en annan sak.

– Om vallagarna följs är det svårt att fuska utan att bli upptäckt. Samtidigt går det inte att säga att valet är rättvist. En presidentkandidat sitter i fängelse medan AKP har ett enormt övertag i medierna, säger han.

Menekse Mermer fruktar för Turkiets framtid om Erdogan vinner valet och får ännu mer makt.

– Ännu fler oskyldiga kommer att fängslas, vilket kommer att leda till att folk inte vågar yttra sina åsikter. Hur ska ett land kunna utvecklas till det bättre om medborgarna tystas ned?

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Han är mannen som ska störta Erdogan

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Turkiet

AKP

Turkiet

Selahattin Demirtas

Turkisk politik