Två döda och fyra skadade i Malmöskjutning: ”Lät som 15-20 skott”

Uppdaterad 2018-06-19 | Publicerad 2018-06-18

Två män, 18 och 29 år gamla, dödades och fyra andra skadades i en skottlossning i Malmö på måndagskvällen.

– Det lät som minst 15-20 skott från ett automatvapen, säger Jonatan som bor i närheten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts flera män när de gick ut från ett internetkafé.

Larmet om en skottlossning på Drottninggatan i centrala Malmö kom in till polisen klockan 20.13.

Efter skottlossningen, utanför ett internetkafé, kom sex män in till Skånes universitetssjukhus med olika skador.

Klockan 23.10 uppgav polisen att en av de skadade, en 18-årig man, avlidit. Strax före midnatt meddelades att ytterligare en av de skadade, en 29-årig man, dött.

Männens anhöriga är underrättade.

Polisen var kvar på brottsplatsen under hela natten och arbetade med kriminalteknisk undersökningen samt med dörrknackning.

Skottlossningen skedde alldeles i närheten av polishuset i Malmö.

– Jag hörde ett magasin tömmas och något som lät som en motorcykel åka iväg, säger ett vittne till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av de skjutna känd av polisen sedan tidigare.

”Lät som 15-20 skott”

Händelsen rubriceras som mord samt mordförsök och hanteras som en särskild händelse. Polisen vill inte gå närmare in på läget för de skadade.

– Vi har satt in omfattande resurser på det här och har gått upp i stabsläge. Vi har en avspärrning runt brottsplatsen och en vid entrén till akuten, säger Stephan Söderholm vid polisen.

Skottlossningen inträffade utanför ett internetkafé och en bil uppges ha stått utanför lokalen. När tre eller fyra män gick ut från kaféet ska en gärningsman ha skjutit från bilen.

Polisens tekniker har konstaterat att automatvapen använts, enligt uppgifter till Aftonbladet, och polisen eftersöker en mörk bil som uppges ha lämnat platsen i hög fart.

”Folk skrek av det jävligaste”

Jonatan bor i närheten.

– Jag hade fönstret öppet, så hör jag hur det smattrar, riktigt högt. Det lät som minst 15-20 skott, och som att det kom från ett automatvapen, säger han.

När Jonatan tittade ut genom fönstret för att se vad som hänt hörde han skrik.

– Folk skrek något av det jävligaste. Då fattar jag direkt att något allvarligt har hänt, säger Jonatan.

På gatan såg han hur privatpersoner bar in skjutna personer i bilar, för att så fort som möjligt föra dem till sjukhus.

– Det är ju precis vid polisstationen, så de kom otroligt snabbt. Det var ett tiotal polisbilar och jag hörde helikopter också, säger Jonatan.

Polisen: Kommenterar inte skadeläge

Den som har information att lämna uppmanas att ringa polisen på telefonnummer 114 14, eller ta kontakt med någon av poliserna på plats.

– Jag ser polisen ta upp vittnesmål. Det har samlats jättemycket folk utanför det här internetkaféet, som undrar vad som hänt. Jag talade precis med yttre befäl och polisen är väldigt angelägna de som sett saker ska kontakta polisen, säger Patrik Lundberg, Aftonbladets reporter på plats.

Han fortsätter:

– Polisens tekniker arbetar utanför internetkaféet där de hittar skotthylsor. De markerar med små gula koner, uppemot 20 stycken. Jag har även sett att skott gått genom rutorna.

”Lugnt område”

Vid 22-tiden var ett tiotal polisbilar fortfarande på plats och helikopter hördes i luften.

– Ett så här stort polispådrag ser man sällan. Detta är i ett lugnt område i centrala Malmö, precis utanför internetkaféet på Drottninggatan där det passerar tusentals människor hela tiden. Det är väldigt ovanligt att det är oroligheter här, säger Patrik Lundberg.

Polisen utredningsarbete har fortsatt hela natten men ännu är ingen gripen och enlig polisen har de ännu inte någon misstänkt för skottlossningen.

ANNONS