USA

Gråtande barn upprör i migrationsstrid

Av: 

TT

Bilden på en tvåårig honduransk flicka som gråter medan hennes mamma grips i Texas, USA, har fått stor spridning när migrationsdebatten rasar.
Bilden på en tvåårig honduransk flicka som gråter medan hennes mamma grips i Texas, USA, har fått stor spridning när migrationsdebatten rasar.
Gränsövergången i Tijuana, Mexiko. Arkivbild.

NYHETER

Ljudinspelningar där gråtande barn ropar på sina föräldrar. Bilder på barn som sitter i bur.

FN och USA:s grannländer riktar hård kritik mot USA:s nolltolerans i migrationspolitiken.

I ljudinspelningar som har läckt till den oberoende journalistgruppen Pro Publica hörs tio gråtande barn ropa efter "mami!" och "papá!", rapporterar The New York Times.

– Vi har en orkester här. Det enda som saknas är en dirigent, säger en amerikansk gränspolis, enligt BBC.

Placeras i förvar

Läckan är en av flera från USA:s gränsanläggningar där migranter hålls frihetsberövade. I ett filmklipp syns hur ett antal barn placerats i en bur.

Inom ramen för den nolltolerans som president Donald Trumps regering har infört har över 2 300 barn separerats från sina föräldrar under de senaste sex veckorna.

Nolltoleransen innebär att de som passerar USA:s gräns olagligt ska gripas och ställas inför rätta, vilket får följden att medföljande barn placeras i förvar på annat håll.

Regeringen har därtill förbjudit journalister som besöker förvarsanläggningar att ta bilder eller tala med barnen. Därav läckorna.

FN: Oacceptabelt

– Vad som har förändrats är att vi inte längre låter hela grupper av människor som bryter mot lagen gå fria, säger Kirstjen Nielsen, USA:s minister för inre säkerhet, enligt NPR.

Att president Trump inte har gett order om att stoppa separationerna förklarar Nielsen med att han vill se en "långsiktig lösning".

Nielsen hävdar, precis som Donald Trump, att Demokraterna bär ansvaret för det som sker, för att partiet inte ställer sig bakom deras migrationsförslag.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grande säger att nolltoleransen är "oacceptabel":

– Det är fullständigt fel att, under några omständigheter, separera barn från deras familjer och särskilt när folk är i nöd som, till exempel, folk som flyr från våld och förföljelse, vilket är fallet för folk i Centralamerika, säger Grande till BBC.

Fördömer kategoriskt

I Kanada uttrycker landets migrationsminister Ahmed Hussen oro över vad som sker i det stora grannlandet.

– Jag tror att alla kanadensare är bekymrade över bilder som kommer från USA. Ett barns liv är mycket, mycket värdefullt och deras säkerhet och välbefinnande måste sättas i första rummet, säger han till landets parlament.

I Mexiko fördömer landet utrikesminister Luis Videgaray familjeseparationerna i USA i mycket starka ordalag.

– I den mexikanska regeringens och det mexikanska folkets namn vill jag kategoriskt och med kraft fördöma denna grymma och inhumana policy, säger Videgaray på en presskonferens, och uppmanar samtidigt USA att ompröva sin politik och "prioritera välbefinnandet och rättigheterna hos dessa pojkar och flickor oavsett deras nationalitet och migrationsstatus".

De centralamerikanska länderna El Salvador och Honduras riktar också kraftig kritik i USA:s riktning. Och i Frankrike, en nära amerikansk allierad, säger regeringen att USA uppenbarligen har "vissa värderingar som vi inte delar".

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

USA