Spelarna som flydde – eller straffades

Foto: Ringo H W Chiu/AP/TT
Seattle Sounders mittfältare Osvaldo Alonso, till vänster i bild.
Foto: AP/TT
Uday Hussein, Saddam Husseins äldste son, styrde under sin levnad det irakiska landslaget med järnhand och utstuderad hänsynslöshet. Han sköts ihjäl av amerikanska soldater i Mosul 2003.

avTT

NYHETER

Åtskilliga fotbollsspelare har hoppat av från sitt lag för att slippa förtryck på hemmaplan.

Andra råkar illa ut när de kommer hem – det finns flera exempel på hur spelare som har varit sin regim trogen plågats efter förlust på bortaplan.

Här är några av dem.

Frågades ut i sex timmar

I Nordkorea fick fotbollslandslaget utstå sex timmars offentlig förödmjukelse i en utfrågning kring fiaskot i VM i Sydafrika 2010, skriver The Telegraph. Herrlaget exponerades på en stor scen inför en publik med flera hundra personer, anklagade för att ha svikit ledaren och nationen.

Rispade fötterna med taggar

Under Saddam Husseins regim var Saddams son Uday Hussein ansvarig för det irakiska fotbollslandslaget. Uday Hussein styrde laget med järnhand och utstuderad hänsynslöshet. Han höll ofta föreläsningar för laget om att han skulle låta hugga av spelarnas ben om de misslyckades, skriver The Guardian. Missade spelarna träningar ledde det till fängelse. Förluster bestraffades med prygling med elkablar. Om en spelare missade en straff, öppet mål eller gjorde självmål bestraffades han genom att få sina fötter rispade med taggar.

Blev spelare i USA

Sedan 1999 har flera kubanska fotbollsspelare flytt till USA för att få en bättre karriär eller bättre levnadsstandard. En av dem är Osvaldo Alonso som hoppade av 2007. Nu är han lagkapten och mittfältare i Seattle Sounders FC. Osvaldo hoppade av då det kubanska laget skulle möta Honduras i Gold Cup i Houston, Texas. Vid samma turnering hoppade även lagkamraten Lester Moré av.

Sköts ihjäl efter självmål

Det är inte bara hårda regimer som straffar sina spelare. 1994 sköts den colombianska försvararen Andrés Escobar ihjäl efter Colombias uttåg ur VM. Mordet ska ha haft direkt koppling till det självmål som Escobar gjorde mot USA i gruppspelet vilket också ledde till att Colombia inte kunde gå vidare i världsmästerskapet. Escobar blev skjuten med flera skott i ryggen.

Flydde Stasilaget

En av de som lyckades fly från Östtyskland var fotbollsspelaren Lutz Eigendorf. Pinsamt nog för säkerhetstjänsten tillhörde han Dynamo Berlin, Stasis eget lag. Lutz hoppade av till väst 1979 efter en träningsmatch mellan Dynamo och FC Kaiserslautern. Samma år hoppade fotbollstränaren Jörg Berger av från DDR. I den tyska tidningen Spiegel berättar han i en intervju om sin spektakulära flykt.