Nu avgörs bärsommaren

TT TT

Publicerad 2018-06-25

Blir det gott om blåbär i år? Arkivbild.

Det kan bli en fantastisk bärsommar. Eller så torkar den inne.

– Det är nu det avgörs, säger skogsforskaren Ola Langvall.

Det är snart dags att ge sig ut i skogen och plocka bär. Men om det blir någon skörd att tala om i korgarna avgörs den närmsta tiden: Om det kommer tillräckligt med regn.

– Nu är precis rätt läge för regn, när bären bara ska växa och bli större, säger Ola Langvall, skogsforskare vid Statens lantbruksuniversitet.

Men fortsätter det torra och soliga vädret är risken i stället att bären i år blir små.

– Den som har plockat bär vet att storleken på bären gör rätt mycket för hur lång tid det tar att plocka en liter. Om vi ska få stora bär som är lättplockade så avgörs det nu, om det fortsätter regna eller inte.

Han säger att förutsättningarna i år egentligen har varit väldigt bra med en varm vår.

– Det som är mest kritiskt för om det alls ska bli bär är om det kommer frostnätter under blomningen. I år verkar det inte som om vi haft många frostnätter. Så förutsättningarna för att det skulle bli mycket bär var rätt goda i år, säger Ola Langvall.

Däremot får den tidiga våren även bären att mogna tidigare än vanligt. Ola Langvall har redan hittat mogna blåbär i Växjö-trakten.

– Annars är det mer normalt med början eller mitten av juli. Förra året var det tvärtom. Då började bären mogna i andra halvan av juli.

Han tipsar den som vill hitta bär när det är torrt att gå till botten av sluttningar.

– Viktigast för att bär ska växa till sig är egentligen vattentillgången, det för också med sig viktiga mineraler. Men det ska vara vatten som rör sig. Blir det stillastående då blir det brist på syre.