Trumps advokat och Stormy Daniels möttes i rätten

avJenny Rydberg

Donald Trump kallade FBI:s räder mot Michael Cohen för “en attack mot USA”.

Nu pågår striden om bevisen som säkrades vid tillslagen mot presidentens personlige advokat i rätten.

– Jag ber att presidenten får möjlighet att skydda sina heliga rättigheter, säger advokaten Joanna Hendon som företräder Trump.

För en vecka sedan slog FBI till mot Donald Trumps personlige advokat Michael Cohen.

I razzior mot advokatens hem, kontor och hotellrum letade FBI bland annat efter dokument om betalningar och avtal med porrstjärnan Stormy Daniels, som ska ha fått drygt en miljon kronor av Michael Cohen för att hålla tyst om den sexträff hon säger sig ha haft med presidenten 2006.

Det stora beslaget, som sägs kunna äventyra Donald Trumps framtid, har väckt ilska hos presidenten. I en presskonferens i Vita huset kallade Donald Trump tillslagen för ”en fullkomlig häxjakt” och ”en skamlig situation”.

1 av 4 | Foto: Mary Altaffer / AP TT NYHETSBYR ÅN
Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, utanför rätten.

Michael Cohen har gjort allt för att minimera insynen i det stora materialet. Han har tidigare begärt att hans egna advokater ska få bestämma vilka delar av beslagen som ska skyddas av den sekretess som råder mellan jurister och klienter, innan åklagare får se materialet.

När Michael Cohen och hans advokater inte fick igenom sitt krav lämnade de istället in en begäran till rätten om att utse en domare som ska gå igenom beslagen på förhand för att utreda om något av materialet faller under sekretessen.

”Pinsamt eller skadligt”

Med anledning av denna begäran framträdde Michael Cohen i rätten under måndagskvällen, svensk tid. På plats i rätten fanns även Stormy Daniels.

Men Michael Cohen och hans advokater fick inte igenom sin begäran under måndagens förhandling. Åklagarna vill istället att deras egna jurister ska gå igenom materialet som säkrats vid razzian. De juristerna kommer i så fall plockas bort från det övriga arbetet med utredningen.

Under förhandlingen tvingades Michael Cohen avslöja att han arbetat för Fox News-programledaren Sean Hannity.

Advokaten har tidigare vägrat att identifiera Sean Hannity som klient. Tidigare under måndagen skrev han i en begäran till rätten att det skulle kunna vara ”pinsamt eller skadligt” för hans klient att identifieras.

”Har inga regler”

Efter förhandlingen gjorde Stormy Daniels ett uttalande.

– I flera år har Cohen agerat som om han står över lagen. Han har sett sig själv, och har öppet refererat till sig själv, som Trumps fixare. Han har spelat med andra regler, eller med inga regler alls, sade hon till det samlade pressuppbådet utanför rätten.

– Han har aldrig tyckt att kvinnor som mig spelar någon roll. Det slutar nu. Jag och min advokat kommer se till att alla får reda på sanningen och fakta om det som som hände och jag ger mitt ord på att vi inte kommer att vila förrän det händer, fortsatte hon.