Polisen har säkrat dna-spår

avEvalisa Wallin, Anna Alexandersson

Den överlevande kvinnan och vittnen var i domstolen

1 av 3 | Foto: felipe morales
Den häktade mannen förs ut ur rätten.

30-åringen som misstänks för knivmord på en 18-årig svenska på ett vandrarhem i Spanien blev häktad i dag.

Bevisningen mot honom var stark.

Polisen ska ha säkrat dna-spår i rummet där kvinnan mördades och hennes väninna blev knivskuren.

Den mordmisstänkte 30-åringen hade förlorat sitt jobb i byggbranschen och blivit av med sin lägenhet när han checkade in på samma vandrarhem som de två svenska kvinnorna, 18 och 19 år.

Vid 10-tiden på måndagen startade häktningsförhandlingen vid domstolen i Fuengirola på spanska solkusten.

Mannen fördes till domstolsbyggnaden i civil polisbil. Flera medier finns på plats utanför rätten för att bevaka processen. Domaren lägger fram bevis och sedan bestäms om mannen ska fortsätta vara frihetsberövad.

Flydde blodig från rummet

Mannen är misstänkt för att ha knivskurit 18-åringen till döds och skadat hennes väninna, som chockad och blodig lyckades fly från deras gemensamma rum. Han ska ha tagit sig in i kvinnornas rum för att tvinga till sig sex, enligt en talesman för Málagaprovinsen uppger Svenska Magasinet.

Det finns flera vittnen till dådet och viktig bevisning, enligt lokaltidningen Diario SUR. När den nu mordmisstänkte mannen försökte undkomma greps han av en polisaspirant som hade tagit in på samma vandrarhem.

Flera anhöriga till offren anlände också till domstolen på förmiddagen och gick hastigt in genom huvudentrén.

Sveriges honorärkonsul i Malaga, Pedro Megías González, var också på plats tidigare under dagen.

– Vår personal på konsulatet har varit behjälpliga under helgen. Flickan som är skadad och kvar i Spanien är kallad till förhör, där har hon stöd av vår honorärkonsul, förklarade Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

UD: Vi hjälper den avlidna flickans anhöriga

Den överlevande kvinnan måste få tillstånd från polisen, som leder utredningen, innan hon kan resa hem. Hon har med stöd av konsuln medverkat vid flera förhör och infann sig i rätten i dag.

– Hon skrevs ut redan på lördagens eftermiddag och är i ett sådant tillstånd att hon snart kan resa hem. Hon har anhöriga där och får hjälp och omvårdnad. Vi hjälper henne med stöd i kontakten med spanska myndigheter och hjälper även den avlidna flickans anhöriga med hemtransporten, förklarade Cecilia Julin.

När den 18-åriga svenskan hittades död på rummet ska man i hennes hand, enligt lokaltidningen SUR, ha funnit hårstrån från den 30-årige mannen.

Den mordmisstänkte hade på förmiddagen ännu inte fått ge sin version av vad som hände natten till lördag.

"Den skadade kvinnan är skärrad"

Mamman till den mördade kvinnan och dotterns skadade väninna lämnade strax efter klockan 15 domstolsbyggnaden. Då hade häktningsförhandlingarna pågått i över fem timmar.

– De svenskar som bor i Fuengirola har stöttat den skadade kvinnan, säger honorärkonsul Pedro Megías González.

– Den skadade kvinnan är väldigt skärrad.

Häktningsförhandlingen mot den mordmisstänkte avslutade efter sex timmar. Mannen lämnade domstolen vid 16-tiden i en polisbil med tjutande sirener. En grupp människor som hade väntat utanför ropade högljutt när han fördes bort.