Gadaffi föreslår val i Libyen

Publicerad:
Uppdaterad:
Rebeller i Libyen.
Foto: Scanpix
Rebeller i Libyen.

NYHETER

Tripoli. Muammar Gaddafis regim föreslår att landet ska rösta om ifall han ska vara kvar som ledare. Valet ska övervakas av FN och Afrikanska unionen.

– Om det libyska folket beslutar att Gaddafi ska lämna så kommer han att lämna. Om folket bestämmer att han ska stanna så stannar han, säger regeringstalesmannen Musa Ibrahim enligt Reuters.

Förslaget är egentligen inte nytt, men fick inget större genomslag när det presenterades tidigare i månaden.

Läget har dock förändrats sedan dess.

Rebellerna väntas visserligen avfärda förslaget, men flera analytiker tror att det snarare är tänkt att slå in en kil mellan Natoländerna. Den pågående insatsen kostar nämligen alliansen flera miljarder dollar och har hittills inte lyckats avsätta Gaddafi. I stället har det uppstått interna slitningar sedan en bomb nyligen missade sitt mål och dödade flera civila i Tripoli. Efter det föreslog Italien ett uppehåll i bombningarna.

Ingår inte i förhandlingarna

Muammar Gaddafi har gått med på att inte ingå i förhandlingarna som ska få slut på den fyra månader långa konflikten i landet. Det sade ledarna för Afrikanska unionen (AU) i dag efter ett möte i Sydafrika, utan att utveckla resonemanget. De kräver också omedelbar vapenvila och stopp för Natos bombningar inför förhandlingarna, som ska leda till demokrati.

AU bildade i mars en specialkommitté för att lösa den libyska krisen. Kommittén har sedan dess träffat både Gaddafi och oppositionsledare. Rebellerna har dock varit skeptiska till AU:s medling, inte minst eftersom Gaddafi varit en stark anhängare av unionen och bidragit med mycket pengar.

Fartyg med libyer

Tidigare i dag anlände ett fartyg med dussintals libyer som velat lämna det rebellkontrollerade Benghazi till huvudstaden Tripoli.

– Det här är familjer som återförenas efter att ha varit separerade i månader på grund av konflikten, sade rödakorstalesmannen Robin Waouda.

Ombord fanns 106 personer, mestadels kvinnor, barn och äldre. I fredags förde samma fartyg med sig omkring 300 personer åt andra hållet - från Tripoli till Benghazi.

TT-AFP

Publicerad: