– Vi vill åka hem

19-åriga Elin och Tone efter attacken: Vi är jätteoroliga

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION  Minst 6 000 svenska charterresenärer befinner sig just nu i Egypten, enligt UD. Ännu fler tros ha åkt dit på egen hand. – En grov uppskattning är 15 000 svenskar totalt i Egypten, säger Joakim Larsson vid UD:s pressjour.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION  Minst 6 000 svenska charterresenärer befinner sig just nu i Egypten, enligt UD. Ännu fler tros ha åkt dit på egen hand. – En grov uppskattning är 15 000 svenskar totalt i Egypten, säger Joakim Larsson vid UD:s pressjour.

Tusentals svenskar är fast i upprorens Egypten.

Elin Eriksson Norlander, 19, är en av dem – och hon har fått nog.

– Vi har hållit oss på våra hotellrum, men nu vill vi flyga hem till Sverige så fort som möjligt, säger hon.

Runt om i Egypten fortsatte revolten i går. Enligt Al Jazeera har cirka 3 200 upprorsmakare fängslats de senaste dagarna och hundratals dödats.

Elin Eriksson Norlander, 19, och Tone Hammarström, 19, från Hedemora arbetar på ett hotell i staden El Gouna, cirka 20 minuter från Hurghada.

I lördags anfölls den lilla turiststaden av en flera hundra man stor demonstrationsmobb.

– Troligtvis var det folk från Hurghada som försökte ta sig in, men folk från El Gouna och personal på hotellen höll dem ute, säger Elin Eriksson Norlander.

Skakade

Hon och vännen Tone är skakade och rädda efter attacken och vill nu komma hem till Sverige så fort som möjligt.

– De andra som jobbar här säger att det kommer att bli värre. Enligt svenska ambassaden är vi säkra här men vi vill hem nu. Vi är båda jätteoroliga, säger hon.

Samtidigt sitter Elins mamma Margareta Eriksson hemma i Sverige och gör allt för att få hem sin dotter.

– Jag ska ha hem dem, helst innan veckan är slut. Jag har pratat med UD, svenska ambassaden i Kairo och med de olika resebolagen men de råder Elin att ta kontakt med de resebolag som finns på plats.

Fick ingen hjälp

Men när Elin och Tone bad resebolaget Apollo om hjälp fick de kalla handen.

– De sa bara att tyvärr kan vi inte hjälpa er. De kollade inte ens om det fanns plats på flygen hem. Risken är nu att vi måste flyga till Kairo och sen vidare därifrån, och det vill vi inte. Något slags hjälp hade man ju hoppats på, säger Elin Eriksson Norlander.

Emma Knutsson från Stockholm anlände till Egypten i går. Även hon vill komma hem så fort som möjligt.

– Det känns väldigt olustigt att UD går ut med rekommendation om att inte resa till landet och då väntar Fritidsresor en vecka med att plocka hem oss. Om UD går ut med en rekommendation så vill man bli behandlad som alla andra.

Tryckt stämning

Snorkelguiden Therese Eriksson, 19, berättar att till och med reseledarna nu börja göra sig redo för att lämna Hurghada.

– I lördags var det väldigt tryckt stämning. Affärerna var stängda på huvudgatan och man kände att det var något på gång. Och militären har kommit till Hurgada, det har jag aldrig sett innan. Nu pratar de flesta om att åka hem, säger hon.

Publisert: