Nyheter

Aftonbladets team – gripet i Egypten

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Aftonbladets utsända i Egypten, Karin Östman och Krister Hansson, har under flera timmar i dag hållits frihetsberövade av egyptisk militär.

– Soldaten sa att om han dödade oss nu så skulle ingen hitta oss, säger Karin Östman.

”MOSSAD” Militären trodde att Aftonbladets team egentligen tillhörde den israeliska säkerhetstjänsten som skulle störta president Mubarak.

Dagens uppdrag skulle vara att skildra de fattigas situation.

Att beskriva hur maten sinar i Egypten på grund av den rådande krisen.

Letade mat bland sopor

Aftonbladets reporterteam var därför, tillsammans med en kvinnlig tolk och en manlig chaufför, på väg till ett fattigt område.

Genom rutan såg de hur två kvinnor letade efter mat bland soporna.

– Tolken och Krister gick ut för att fråga kvinnorna om vi fick ta en bild. Det blev något dividerande och det kom mer och mer folk till platsen, säger Karin Östman.

”Spottade oss i ansiktet”

De gick tillbaka till bilen, men folkmassan ville inte försvinna.

– Till sist kunde vi inte ens se ut ur bilen, det var så mycket folk där. De tog våra bilnycklar, chaufförens simkort på mobilen, de skrek, gungade på bilen, satte stenar runt hjulen så att vi inte kunde åka iväg och spottade oss i ansiktet. De fick för sig att vi var israeliska agenter som skulle förstöra för presidenten, säger Karin Östman.

Till sist kom militären till platsen.

En soldat i hög befattning satte sig till slut vid ratten och sa att han skulle köra dem till ett säkert ställe.

– Vi kände äntligen att ”fan vad skönt”. Men när vi hade kommit ifrån folkmassan blixtrade han till och började skrika åt vår tolk. Efter att han hade skrikit på henne ett tag började hon gråta. Hon tittade på mig och sa ”han är inte på vår sida”, säger Karin Östman.

”Ingen kommer hitta er”

Bilfärden och skällsorden fortsatte. Soldaten var även han övertygad om att teamet egentligen tillhörde den israeliska säkerhetstjänsten Mossad och att deras enda syfte var att förstöra för president Mubarak. När de kom till ett fängelse stannade soldaten bilen.

– Han sa att om han dödade oss nu så skulle ingen hitta oss. Vi blev beordrade att inte lämna bilen. Det stod fyra personer med maskingevär runt oss.

När mannen försvann började teamet prata med soldaterna.

– De sa till oss att allt skulle ordna sig, men det var obehagligt för det körde runt speciella säkerhetspoliser hela tiden.

”Helt oacceptabelt”

Tiden gick. Till sist kom mannen tilbaka, och utan vidare förklaring så släppte han Aftonbladets team, tolken och chauffören.

– Vi förstår ju inte arabiska och så här i efterhand så tror jag att det var tur. Vi insåg ju inte direkt vad han sa när han sa att han skulle döda oss, då hade vi kanske blivit mer rädda. Nu höll vi oss väldigt lugna, säger Karin Östman.

Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, upprörs över den behandling som teamet i Egypten utsatts för.

– Det är helt oacceptabelt att journalister trakasseras och hindras i det viktiga arbetet att skildra vad som utspelar sig i Kairo just nu, säger han.

– Jag är glad över att våra medarbetare släpptes så snabbt. Nu kan de fortsätta med sin viktiga rapportering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: