S-budget föreslår tak för rut-avdrag

Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Tommy Waidelich och partiledare Håkan Juholt.
Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Tommy Waidelich och partiledare Håkan Juholt.

Socialdemokraterna har accepterat rut-avdrag för hushållstjänster.

I partiets nya budgetförslag ska avdraget finnas kvar, men reglerna ändras. Om partiet får makten sänks nämligen taket från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor, enligt Ekot.

S-ledaren Håkan Juholt och den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich fick svidande kritik när de presenterade sitt första budgetförslag i förra veckan. Nu backar även Socialdemokraterna när det gäller rut- och rotavdraget. Avdraget infördes av alliansregeringen och har fram till nu ifrågasatts av oppositionen.

Rut till pensionärer

Enligt Ekot föreslår Socialdemokraterna att avdragen behålls, men att reglerna ändras. Rut-avdraget för hushållstjänster ska bara ges till barnfamiljer och pensionärer. Taket för maxskatteavdraget däremot sänks för både rutavdraget och rotavdraget för hantverkartjänster från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor. Rotavdraget ska kunna nyttjas av alla.

A-kassa höjs mycket

När Juholt och Waidelich kritiserades i förra veckan ansåg riksdagsgruppen att motionen saknade höjning av a-kasseersättningen och skattesänkningen till pensionärer var för liten.

I början av veckan kommer ett nytt förslag där pensionärsskatten sänks med 100-250 kronor i snitt. Dubbelt så mycket än Juholts föreslag. Dessutom höjs a-kassan med en dryg miljard i stället för 100 miljoner.

Fler högskoleplatser

I den kommande skuggbudgeten föreslår även partiet att en registreringsskatt på upp till 15 000 kronor läggs på de bilar som släpper ut mest koldioxid.

Hundratalsmiljoner kronor öronmärks även på högskolan. I dag presenterar Tommy Waidelich Socialdemokraternas utbildningssatsningar. 850 miljoner kronor ska skapa 8 700 platser på högskolan utöver regeringens nivå.

Gör TV4 rätt eller fel?

Mångsysslaren Marcus Birro kan stryka en arbetsuppgift. Programledarjobbet går till någon annan.
Har TV4 gjort rätt eller fel? Kan inte en programledare vara opartisk i jobbet trots privata politiska sympatier? 14.00 kan du chatta med Marcus Birro. /Karin Magnusson

Publisert: