Våldsamt i Algeriet

Av: Johan Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Stenkastning mot polis

Under dagen har hundratals stenkastade ungdomar gått till attack mot polisen i staden Annaba i östra Algeriet.

Fyra poliser har skadats.

I ytterligare sju arabländer är läget spänt.

Gårdagens demonstration slogs ned brutalt i går i huvudstaden Alger.

Tusentals med demonstranter möttes av upp till tre gånger så mångan tunisiska poliser.

Stenkastning

I dag blev det tumult i staden Annaba i östra delarna av landet när ungdomar kastade sten mot poliser, uppger TT.

Oppositionen manar till fortsatta protester varje lördag tills landet genomför demokratiska reformer.

I Iran försöker man också att få igång en proteströrelse som liknar den som så framgångsrikt verkat i Tunisien och Egypten.

I ett uttalande publicerat på den oppositionella nyhetssidan Kaleme.com uppmanas regimkritiska att på måndagen samlas i centrala Teheran för att demonstrera.

Enligt oppositionen är det hyckleri av Irans styrande att hylla demonstranter i Egypten utan att tillåta protester själva.

Studenter och präster

Irans regim har fruktat att iranier ska följa Egyptens exempel och senaste tiden har flera ledande journalister och aktivister fängslats. Oppositionsledarna Mahdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi har satts i husarrest, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt nyhetssidan Kaleme har studenter och reforminriktade präster lovat att delta i demonstrationen men det finns farhågor att den inte kommer att bli av. Flera demonstrationer senaste tiden har ställts in.

Protestvåg

Samtidigt fortsätter missnöjet att koka i flera andra länder i Mellanöstern och arabvärlden.

Marocko. Mourad Raho, 26, dog efter att han satt eld på sig själv på en marknad i centrala Rabat. Det efter att han blivit sparkad från armén på grund av landets dåliga ekonomi. Det är femte självbränningen på en månad.

Tunisien. Tusentals människor flyr till Italien som vill sätta in egen polis i landet. I dag meddelade Tunisiens utrikesminster att han avgår.

Algeriet. I går greps ungefär 400 personer när tusentals tågade i centrala Alger. En av dem ska ha varit den välkända tv-profilen Fodil Boumala, uppger al-Jazira.

Jemen. Under söndagen fortsatte sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som försökte ta sig till huvudstaden Sanaas största torg.

Bahrain. Det lilla kungariket lovar att förbättra friheten för medier, enligt ett uttalande på söndagen. Det för att förhindra att protester utbryter.

Egypten. Efter att militär kört bort de sista människorna på Befrielsetorget i Kairo återtogs det - av upp till 2000 demonstranter. Ahmed Maher, ledare i 6 april-rörelsen, säger att militären måste presentera en tidsplan för förändring.

Iran. På måndag planeras en stor demonstration i centrala Teheran. Flera oppositionsledare sitter i husarrest men regimkritiker hoppas på reforminriktade präster och studenter.

Sudan. På flera platser i landet demonstrerade aktivister för att regimen ska släppa tillfågnatagna regimkritiker och journalister. Enligt Reuters tillfångatogs fem journalister.

Publicerad: