Nyheter

Konduktören tas ur tjänst

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

SJ:s presschef Dag Rosander uttrycker bestörtning.

– Vi är jätteledsna för det som hänt, säger han.

Nu tas konduktören ur tjänst - och polisanmäls.

– Vi är jätteglada att flickan har återfunnits, fortsätter Dag Rosander.

Nu hjälper SJ flickan hem igen.

– Det vi gör nu är att försöka göra allt vi kan för att hjälpa henne tillbaka till sina nära och kära, säger Dag Rosander.

Han förklarar även att SJ tar fram uppgifter för att hjälpa polisen i utredningen om konduktören som slängde av elvaåringen från tåget i Kumla.

"Olagligt inte ha biljett"

Trots att flickans 22-åriga syster, som befann sig på toaletten under biljettkontrollen, hade biljetter för både sig själv och sin lillasyster, påpekade pressinformatören Sven-Ingvar Håkansson tidigare i morse för Aftonbladet att det inte är tillåtet att åka utan biljett.

– Nu är det ju så att om man inte har en biljett på ett tåg så är det faktiskt en brottslig handling. Men det är naturligtvis beklagligt, det som skett, sa han klockan 8.30.

Vid 10 ringer han tillbaka, efter att ha kritiserats för sitt uttalande.

– Det är möjligt att jag sa så, men det är ju framför allt beklagligt det här, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Tagits ur tjänst

Den konduktör som tvingade av flickan från tåget har i dag tagits ur tjänst, enligt Dag Rosander, presschef på SJ.

– Det kommer att ske intervjuer med henne om vad som har hänt. Hon ska få förklara hur hon ser på saken, sedan fattar vi ett beslut. Vilket det blir kan jag inte säga i dag, säger han till TT.

Polisen: "Kan vara brottsligt"

– Beklagligt är inte rätt ord för vad som hänt. Det är för bedrövligt. Man måste ha någon slags omdöme, sa Mats Nylén till Aftonbladet på onsdagsmorgonen.

Kan konduktörens agerande vara brottsligt?

– Nu har det ju lyckligtvis slutat bra. Men att utsätta en så ung flicka för en sådan här risk skulle kunna vara brottsligt. Det kanske inte är brottsligt att vara dum. Men någon gräns finns det. Konduktörens agerande skulle kunna falla under någon typ av oaktsamhetsbrott, sa Mats Nylén till Aftonbladet tidigare under onsdagsmorgonen och berättade att ärendet skulle utredas.

Misstankarna har avskrivits

Polisen har under dagen avskrivit misstankarna om att konduktören begått något brott.

– Vi tycker inte att det ligger ett brott bakom händelsen, förutom möjligheten att konduktören kan ha brutit mot några av SJ:s regler och begått tjänstefel, säger Örebropolisens informatör Mats Nylén.

Men tre polisanmälningar om tjänstefel har kommit in till polisen, från privatpersoner. En man i Malmö har förutom tjänstefel, anmält den kvinnliga konduktören för olaga diskriminering.

– Det står alla fritt att anmäla vad som helst. Polisen kommer att behandla anmälningarna, säger Nylén.

Framkallande av fara enligt rättsexpert

Men den som tvingar av ett barn från exempelvis ett tåg kan göra sig skyldig till brott. Det menar Gösta Westerlund, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.

– Jag hade nog velat anmäla konduktören för framkallande av fara för annan, säger han till TT.

Det handlar då om ett så kallat oaktsamhetsbrott. Hade däremot flickan skadat sig eller dött efter att ha tvingats av tåget hade brottsrubriceringen kunnat bli en annan.

– Om det inträffar något kan det bli tal om vållande till kroppsskada eller vållande till annans död, säger Gösta Westerlund.

– Alla personer har olika åsikter om det här. Vi har gjort bedömningen att det inte finns någon grund för sådana misstänker, säger Mats Nylén till Aftonbladet.

Ser över rutinerna

Dag Rosander lovar bättring.

– Det är alldeles uppenbart att vi brustit i våra rutiner. Normalt sett har vi bra rutiner. På längre sikt får vi se till att utbildningen bland vår personal förbättras, säger han.

– Det är skillnad om det är en 48-årig gubbe som jag själv som sitter utan biljett. Men finns minsta misstanke om att personen är mindreårig ska man hellre fria än fälla. Den här tjejen hade svårt att meddela sig, säger Dag Rosander.

Gör inte det saken ännu allvarligare - att man slängt av en flicka som har svårt att kommunicera?

– Jo, då borde man varit ännu försiktigare med att avhysa. Vi kommer att se över våra rutiner ordentligt nu.

Publisert: