Farlig rök efter kraftig brand i Halmstad

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Brandmän från fem stationer kallades in

Svart rök sveper ut över Laholmsbukten sedan en kraftig brand startat i en lagerbyggnad med plast och gummi i Halmstad. Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Ett 40-tal brandmän från fem olika stationer bekämpade på söndagen en kraftig brand som startade vid halv sju-tiden i morse på företaget Unimer plast och gummi i ett industriområde i östra Halmstad.

– Vi har satt in de resurser vi har, säger Peter Stened, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Halmstad.

Klockan halv tre på eftermiddagen var branden under kontroll.

– Ja, det stämmer. Vi har bara en styrka kvar på platsen. Eftersläckningsarbetet väntas pågå fram till klockan fem eller sex i eftermiddag, säger jourhavande insatsledare Magnus Wijk.

Taket rasade in

– Vi har lyckats få ner brandintensiteten nu. För en halvtimme sen rasade taket på lagerbyggnaden in, men vi har skyddat det intilliggande kontoret och även ett intilliggande företag, så det känns som att vi börjar få grepp om det, säger Peter Stened.

Räddningstjänsten uppmanar boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation för att undvika röken från plast och gummi.

Just nu är dock vindförhållandena gynnsamma och det mesta av röken blåser ut över Laholmsbukten.

Oklart hur branden startade

– Röken är inte alls hälsosam att andas in. Vinden ligger just nu på mot Östra stranden och det är framförallt boende i det området som bör hålla sig inomhus, säger Peter Stened.

Inga människor ska ha befunnit sig i byggnaden när branden startade. Än så länge är det inte känt hur den startade.

– Det kommer vi att börja utreda först när vi har släckt branden helt och hållet, säger Magnus Wijk.

Publicerad: