Victor Muller: Jag känner mig lycklig

NYHETER

Saab sålt för 900 miljoner kr

Foto: Saabs vd Victor Muller.

Trött men lycklig.

Så beskriver sig Victor Muller just nu.

– Det har varit utmattande. Men jag är lycklig, säger han till Sveriges radio P4 Väst.

Till TT säger Victor Muller att han bara ser positivt på att han inte längre kommer att vara vd för Saab:

– Jag känner mig väldigt lycklig över det. Nu är företagets framtid verkligen säkrad. Framtiden ser mycket ljus ut nu. Vi har de djupaste fickorna ombord nu som säkrar att bolaget kommer att blomstra, så jag är mycket glad över det här.

"Ville aldrig vara Saabs vd"

Att affären gått loss på 100 miljoner euro bekräftar Muller till Sveries Radio P4 Väst. Han säger också att produktionen blir kvar i Trollhättan.

– Självklart, säger Victor Muller.

– Det är fantastiskt. Framtiden för företaget är säkrad.

För radion poängterar han att han inte kommer att sakna rollen som vd för företaget.

– Jag ville inte vara Saabs vd från början, jag gick bara in i den rollen temporärt. Det här banar nu väg för en ny vd som vi letat efter länge, som

Det här är väldigt bra nyheter. Nu har vi stabilitet och ekonomin att locka till oss bra människor, som en vd.

"Det är nu det börjar"

Muller säger sig vara utmattad efter det intensiva förhandlandet som pågått under veckan. På frågan om vad han känner inför att avsluta sitt arbete med Saab efter två år, säger han till P4 Väst:

– Det är inte över, det är nu det börjar. Det här säkrar alla planer som vi tidigare haft för företaget. Vi kan betala våra kredithållar och expandera till Kina som vi ville från början.

Han säger sig "definitivt" fortsätta vara involverad i Saab även efter det att köpet gått igenom.

Till de anställda i Saab säger han:

– Saab kommer att fortsätta vara en biltillverkare i Sverige.

Har plockat miljoner ur Saab

Victor Muller har på bara ett år tagit ut långt över 18 miljoner kronor ur bolaget. Det har han gjort i form av löner, konsultarvoden, bonusar och aktieprogram, visar en granskning som SVT:s Rapport genomfört.

Saabs moderbolag har, visar granskningen, bland annat köpt tjänster för sju miljoner kronor från bolag som står nära Victor Muller.

Uppgifterna tillbakavisas i ett pressmeddelande från Saab. Summan som Victor Muller har tagit ut ska i stället vara 10 miljoner kronor.

Enligt Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab i Trollhättan, är dock förtroendet för Muller fortfarande intakt bland de anställda – trots uppgifterna.

– Det här har varit ute här tidigare. Men man har en väldigt stark tro på Victor och man vet att han har kämpat oerhört för att fixa det här. Det har han ju också gjort nu, även om han inte själv kommer att vara involverad längre, säger Håkan Skött till Aftonbladet.