Almedalen 2011

– Vi tänker utmana MP

Av: 

Josefin Berglund

NYHETER

Jimmie Åkesson valde bort invandringspolitiken.

I stället handlade hans första Alemdalstal om kriminalpolitik, "Folkhemmet" och regeringskritik.

SD ska bli ett parti att räkna med, hälsade Åkesson till MP:s språkrör:

– Vi tänker inte ge er en millimeter gratis i fajten om att bli det tredje alternativet i svensk politik. Vi tänker utmana er på varje punkt.

En stor del av sitt tal fokuserade Åkesson på att kritisera regeringen och tog upp flera områden där de förlorat omröstningar i riksdagen. SD har, enligt Åkesson, ingen ansvar för den osäkra parlamentariska situationen som är just nu i Sveriges riksdagen.

– Vi kan inte lastas för det. Vi har från första stund varit beredda att ta ansvar för Sverige och vi har visat med handling att vi är beredda att ta ansvar för Sverige, sa Åkesson från talarstolen.

”Ska löna sig att arbeta”

Regeringen beskylldes även för arrogans och nonchalans och för att ha gjort invandringspolitiken "ännu mer extrem".

I höst ska riksdagen rösta om regeringens femte jobbskatteavdrag och enligt Åkesson blir det SD som får en avgöra roll i frågan.

– Det ska löna sig att arbete, de tidigare skattesänkningarna har haft en jobbskapande effekt.

– Men nu är det åtskilliga bedömare som menar att de här jobbskapande effekterna inte är självklara hur länge som helst. Det finns en avtagande effekt och vi måste ta den analysen på allvar. Effekten av jobbskatteavdraget måste ställas mot viktiga saker i välfärden som vi måste ta tag i - skolan, vården och omsorgen.

Utmanar MP

Åkesson frågar sig varför regeringen öppnat dörren för Miljöpartiet. Han nämnde flera områden där de borgerliga partierna och MP tycker olika.

– Låt oss vara ärliga för en stund. Det finns i dag fyra partier i svensk politik som är intressanta för utvecklingen - Socialdemokraterna och Moderaterna. Och sedan är det Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som båda har ambitionen att fungera som tungan på vågen.

Han fortsatte:

– Vilka är mest trovärdiga som samarbetspartner? Är det verkligen Miljöpartiet med allt detta vänsterbagage?

Åkesson beskyller Miljöpartiet för att vilja öppna "Sveriges gränser helt och göra Europas mest extrema invandringspolitik ännu mer extrem", och passade på att skicka en hälsning till språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson:

– Vi tänker inte ge er en millimeter gratis i fajten om att bli det tredje alternativet i svensk politik. Vi tänker utmana er på varje punkt.

Vill skärpa straffen

Även kriminalpolitiken stod i fokus. Partiet vill sätta ner foten vad gäller straffpåföljder, avskaffa preskriptionstiden för grova våldsbrott samt belysa brottsoffrens situation.

SD:s mål är att bli partiet "för lag och ordning" inför riksdagsvalet 2014:

– Vår kriminalpolitik ska vara lika känd bland väljarna som vår invandringspolitik.

Åkesson försökte även att beskriva sitt parti som dagens motsvarighet till klassisk socialdemokrati - trots att partiet mer ofta röstat med alliansen än oppositionen under det senaste riksdagsåret.

"Vi är här för att stanna"

SD-ledaren pratade flera gånger om Per Albin Hansson begrepp "Folkhemmet".

–  Vi ser, mina vänner, hur grunden för "Folkhemmet" eroderar, hur Sverige slits sönder av orättvisor, segregation och motsättningar till följd av en utpräglad splittringspolitik.

– Vi är här för att återupprätta "Folkhemmet" och mina vänner – vi är här för att stanna.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalen 2011

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2011

Almedalsveckan