Nyfödd baby räddad ur rasmassorna

NYHETER

Två veckor gamla Azra räddades ur rasmassorna.

Det lilla flickan hittades två dygn efter att familjens hem rasade i det kraftiga jordskalvet i sydöstra Turkiet.

Några timmar senare räddningspersonalen ut Azras mamma – som låg begravd under bråtet.

Räddningspersonalen i det jordbävningsdrabbade området i sydöstra Turkiet räddar fortfarande liv ur rasmassorna och mirakel sker.

Ur spillrorna av ett hyreshus hittades den två veckor gamla flickan Azra Karaduman staden Ercis.

Hon var omsvept av grått damm, men var vid liv.

Mamman lever

Azra omgavs snart av ett uppbåd av räddningspersonal. Det nakna barnet vaggades av en räddare och omslöts av en varm filt innan hon lämnades över till sjukvårdare.

Kvar i bråtet, begraven, men levande – fanns Azras mamma Semiha. Räddningsarbetarna jobbade mot klockan och försökte rädda även henne. Ett par timmar senare nådde de fram till Semiha Karaduman, som fördes bort i en ambulans.

Men flickans pappa är ännu försvunnen, enligt nyhetsbyrån AP.

366 omkommit

En jordbävning som mätte 7,2 på richterskalan skakades östra Turkiet för mer än 72 timmar sedan. Mer än 2 000 byggnader har tillplattats och minst 366 personer befaras ha dött i städerna Van och Ercis.

Räddningspersonalen kämpar fortfarande med att dra ut människor som är instängda i högar av betong, vridet stål och träbråte.

Enligt AP har fem personer förutom Azra dragits ut ur rasmassorna i dag, alla vid liv3.

Många begravda

Många familjer har splittras. De personer som räddats står vid de tillplattade byggnaderna och bara väntar på livstecken från sina familjemedlemmar.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) befarar att ett stort antal människor fortfarande ligger begravda efter skalvet.

– Situationen i östra Turkiet fortsätter att vara väldigt allvarlig. Hundratals, kanske tusentals människor sitter fortfarande fast under rasmassorna, sade IFRC-taleskvinnan Jessica Sallabank i Genève till Reuters.