Toapapperspåret gav långa fängelsestraff

NYHETER

Polisen: Lite halvklantigt av rånarna

Rånarna hade mage att ge sig på en försvarslös bärodlare i Vara.

Dessutom välsynkroniserade magar – som hjälpte polisen att sätta dem bakom galler.

I dag dömdes de två rånarna till fyra års fängelsestraff.

Två män som rånade en bärodlare i Vara i dennes hem dömdes på måndagen till fängelse i fyra år respektive fyra år och fyra månader för grovt rån.

En torsdagkväll i februari satt jordgubbsodlaren Elof Dahlén, 64, i sitt hem i Vara och tittade på tv. Plötsligt rusade två maskerade män in, brottade ner honom och länsade huset på pengar och verktyg. Männen bakband odlaren och tejpade för både ögon och mun och satte på honom hörselkåpor. Sedan tog de bärodlarens bil när de flydde in i skogen.

Bajsade i skogen

Där begick de ett stort misstag. Några dagar efter rånet hittade polisen viktiga spår i skogen som ledde rakt till rånarna: tre bajshögar.

– Avföringen låg mitt ute i naturen och såg ganska färsk ut. Vi drog snabbt slutsatsen att det kan ha med detta att göra, sa Niklas Lindström, polisinspektör i Lidköping i samband med att brottet klarades upp.

– Man kan kalla det lite halvklantigt.

Med hjälp av dna från toalettpappret som rånarna lämnade efter sig spårades och greps en 36-åring och en 27-åring i juli i Litauen. Männen erkände brottet och åtalades för grovt rån.