Utfryst av alla

Inga partier vill ha med William Petzäll att göra: SD försökte köpa ut mig

POLITISK VILDE William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna – men inte sin riksdagsplats. Det innebär att han bland annat är garanterad en ersättning på 56 000 kronor i månaden i minst tre år.
POLITISK VILDE William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna – men inte sin riksdagsplats. Det innebär att han bland annat är garanterad en ersättning på 56 000 kronor i månaden i minst tre år.

William Petzälls avhopp skakar Sverigedemokraterna.

Riksdagsledamoten hävdar att partiet försökte köpa ut honom från riksdagen.

– De öppnade diskussionen om pengar, säger han.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Beskedet om att William Petzäll, 23, tänker bli politisk vilde skakade i går SD. Aftonbladet har tagit del av intern mejlkonversation som avslöjar rädslan att avhoppet ska skada partiet:

– Vem vet hur William agerar nu när vi kastat första stenen, skriver andra vice ordföranden Carina Herrstedt.

Medger förhandlingar

Till Aftonbladet säger William Petzäll att partiet var berett att betala honom för att han skulle lämna sin plats i riksdagen. Detta ska ha kommit upp på ett möte i Kristianstad i augusti där bland annat Jimmie Åkesson deltog.

– I Kristianstad hade vi öppna samtal där de öppnade diskussionerna om pengar, säger Petzäll.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder medger att man fört förhandlingar om ersättning med Petzäll, men säger att det är Petzäll som försökt få pengar för att ställa sin plats till förfogande.

– Vi har varit villiga att försöka hjälpa honom att bli kvitt sina missbruksproblem och har också betalat behandling och rehabilitering för honom. Men han har krävt pengar för att ställa sin plats till förfogande och vi har deklarerat för honom att vi inte är intresserade av att betala till hans missbruk.

”Rätt beslut”

Enligt Petzäll var det under tiden på behandlingshemmet som han beslutade sig för att inte avträda sin plats.

– Jag tog beslutet på Nämndemansgården. Jag visste att jag skulle få ta oerhört mycket skit men till slut kändes det som det enda rätta beslutet. Jag har en stark övertygelse att driva de här frågorna.

Han säger att han enbart ska engagera sig i missbruksfrågor och åtminstone till en början avstå att rösta i andra.

– När jag är närvarande vid voteringar kommer jag tills vidare att trycka på avstå-knappen.

Petzäll säger sig vara beredd att samarbeta med samtliga partier i riksdagen, men inget av dem vill ha med honom att göra. Oavsett hans närvaro och arbetsinsats är han som ledamot ändå garanterad en ersättning på 56 000 kronor

i månaden. Därtill kommer traktamenten och reseersättningar. Som exempel kan nämnas att William Petzäll under året åkt taxi på riksdagens bekostnad för 105 000 kronor.

MEJLET – ORD FÖR ORD

Aftonbladet har tagit del av ett mejl som Carina Herrstedt, riksdagsledamot och andre vice ordförande i Sverigedemokraterna, skickat ut.

Mejlet gick iväg efter att det i flera medier kommit uppgifter om att Sverigedemokraterna förhandlat med Petzäll om betalning för att sluta i riksdagen.

"Detta är totalt onödig information till media, väljare och resten av Sverige, nu är pajkastningen igång. Vad tjänar partiet på detta? Personligen tycker jag att det är väldigt lågt, men jag skall inte säga något från jag vet hur det verkligen ligger till och vet vad som är sagt till media och inte. Bättre att vi ger information via en person annars öppnar vi upp för att alla skall uttala sig, blogga, twittra mm. Förvåna inte er om detta kommer att målas upp som förtal emot William oaktat vad som är sant och inte, media gör vad som och vem vet hur William agerar nu när vi kastat första stenen ..."

William Petzäll skrev in sig på behandlingshem – och tog en time out

19 september 2010: Sverigedemokraterna lyckas ta sig in i riksdagen. William Petzäll, då 22 år, står på tolfte plats och blir en av partiets riksdagsledamöter.

4 februari 2011: William Petzäll grips redlöst berusad i sin flickväns lägenhet i Trelleborg. Han får tillbringa natten i fyllecell.

7 februari 2011: Sverigedemokraterna meddelar att William Petzäll tar en timeout från riksdagen efter skandalen. Han ska genomgå behandling för sina sprit- och tablettproblem. SD räknar med att få ersätta honom i riksdagen, men riksdagens regler förhindrar detta.

30 mars 2011: William Petzälls timeout tar slut och han återgår till riksdagen.

26 september 2011: Avslöjandet om att William Petzäll åter genomgår behandling slår ned som en bomb. I en intervju säger han själv att han tänker lämna SD, men sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Publisert: