"Lam debatt med för mycket tackande"

Inte mycket till debatt, tycker Lena Mellin, Aftonbladets politiske kommentator, om årets första möte mellan partiledarna.

Det politiska mellanläget präglade den viktiga debatten.

– Det var ingen som gjorde någon strålande instats, säger Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Hur var debatten?

– Den var var ganska lam. Det var "hej och tack Mona och Maria". Det präglade hela debatten och det var inte lätt för varken regeringen eller oppositionen att blåsa liv i det här. Oppositionen har ledare som är på väg ut och är därför lamslagna.

Lyckades Jimmie Åkesson (SD) att göra alla frågor till invandringspolitik?

– Ja, han gjorde ju tappra försök. Han tackade även Mona Sahlin för att SD finns. Han menar att det är tack vare henne det fanns ett utrymme för dem. Det är hans enda chans att försöka vrida allt till att handla om hans frågor. Han kommer inte direkt att börja prata om skola. Det faller ändå platt på hälleberget.

Lars Ohly (V) valde att inte ta någon replik på Åkessons utspel. Är det en bra taktik för att hindra SD att få mer utrymme?

–  De har inte obegränsad talartid och om jag vore Ohly så skulle jag inte heller ödsla minuter på Åkesson. Att attackera regeringen är egentligen det enda som kan ge pay back till Ohly.

Var hyllningen av Sahlin väntad?

– Ja, de är alltid så vänliga när någon slutar. De brukar hitta på något roligt och genomtänkt att ge bort. När Göran Persson slutade fick han blommor och gummistövlar. Ipoden med en ljudbok som Mona fick var blygsam men ändå genomtänkt. Det var lite roligt.

Var det någon som gjorde bort sig?

– Det tycker jag inte. Men det var heller ingen som gjorde någon strålande instats. Det kan också kännas dumt att ägna en av tre partiledardebatter åt att hålla på och tacka av varandra. Det är att använda tiden på fel sätt.

Publisert: