”Jag tror det löser sig”

Aftonbladets Robert Collin tror Muller klarar krisen

Victor Muller visste att GM skulle lämna just det här beskedet – och han har redan andra planer på hur Saab ska räddas.

Det tror Aftonbladets bilreporter Robert Collin.

Aftonbladets bilexpert Robert Collin.
Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Han är säker på att Victor Muller inte blivit tagen på sängen av GM:s beslut.

– Jag tror att han hela tiden förstått att det här med Youngman kommer att spricka. Men som vanligt gäller det för honom att vinna tid. Det här såg bra ut och har levt i flera månader, nu har han vunnit den här tiden, säger han.

Finns alternativ

Robert Collin tror att Victor Muller har ett ess i rockärmen – finansbolaget North Street Capital. Bolaget skulle i så fall kunna gå in och köpa Saab Automobile tillsammans med Pang Da. Muller har haft kontakt med det amerikanska företaget under sommaren parallellt med de kinesiska.

– Jag tror mycket väl att de kan tänka sig att gå in med två miljarder kronor direkt, säger Robert Collin.

Om det blir verklighet skulle krediten från Europeiska investeringsbanken (EIB) kunna lösas.

– Blir det så är det mycket möjligt att Vladimir Antonov kommer in igen. Han finns ju med i bakgrunden och har redan satsat 1,5 miljard i Saab. Han vill gärna vara med och skulle lånet från EIB lösas finns det inget som hindrar det. Då skulle Saab ha två starka finansiärer.

Vill inte släppa teknik till Kina

Om en affär med North Street skulle bli av tror Robert Collin att GM kommer att acceptera att Saab Automobile fortsätter bygga bilar i Trollhättan.

– GM säljer nog då gärna sin teknik till Saab, som de gjort i 20 år. De tjänar pengar på det. Stötestenen är att man inte vill släppa tekniken till kineserna, skulle bilarna börja byggas där skulle det nog handla om kanske en miljon bilar som byggs om något år, säger han och menar att produktionen i Trollhättan inte är så pass stor att den hotar GM.

"Räkna aldrig ut Muller"

Följetongen om Saab fortsätter.

Men Robert Collin tror att den slutar lyckligt.

– Räkna aldrig ut Saab och räkna aldrig ut Victor Muller. Jag tror faktiskt att det kommer att lösa sig, säger han.

Hur snabbt då?

– Det jag kallar en intresseanmälan från North Street skulle nog kunna vara inne om någon vecka, sedan tar det ju tid. Men det skulle inte förvåna mig om det blir klart under hösten.

Publisert: