Han får det inte bättre – förrän år 2020

NYHETER

Fick katastrofbeskedet från Pensionsmyndigheten i ett mejl

Foto: Ingvar Karlsson, 79, har fått veta att hans sänkta pension kanske inte kan återställas förrän om tio år.

Ingvar Karlsson, 79, känner sig lurad. Han har fått veta att hans sänkta pension kanske inte kan återställas förrän om tio år – och han har inte förstått att den svenska ekonomin skulle vara så dålig.

– Regeringen säger ju att vi har det så bra. Det här stämmer dåligt överens med vad de lovade inför valet, säger han bestört.

Foto: Marianne och Ingvar Karlsson.

De som hade det knapert från början har fått betala dyrt för den ekonomiska krisen. Börsfallet och ungdomsarbetslösheten 2008 orsakade en brist på pengar i pensionssystemet som har lett till att pensionerna har sänkts – i år med 4,3 procent.

Pensionsmyndigheten har sagt att det inte ska bli fler sänkningar – men nu meddelar de att det kan dröja tio år innan pensionsnivån har återställts.

Ingvar Karlsson, 79, i Tyresö känner sig lurad.

– När man läser de här prognoserna blir man ju ledsen. Det här är fullkomligt nytt för mig. Jag har aldrig hört talas om att det ska bli så här – det stämmer dåligt överens med vad regeringen lovade inför valet.

Får ut 1 000 kronor mindre

2008 fick Ingvar Karlsson ut 12 000 kronor per månad i folkpension. I fjol sänktes den till 11 000. Hans fru har också låg ersättning eftersom hon under många år var hemma med barn, och paret får det nätt och jämt att gå ihop.

– Vi har räknat med att det skulle bli bättre i år, men nu säger de plötsligt att det här kanske inte har återställts förrän 2020.

Ingvar Karlsson berättar att han fick katastrofbeskedet från Pensionsmyndigheten i ett mejl – och läste beskedet i bestörtning.

– Jag förstår inte de här nya prognoserna över huvud taget. Jag har inte förstått att den svenska ekonomin skulle vara besvärlig. Regeringen säger ju att vi har det så bra. Enligt Reinfeldt ska det bli ännu bättre när jobbskatteavdraget kommer in.

Levnadskostnaderna stiger

Samtidigt som Ingvar Karlsson och hans fru har fått mindre pengar att leva på – har kostnaderna ökat.

– Vi bor i radhus och räntorna på vårt bostadslån stiger. Elpriserna går upp. Matpriserna går upp. Det är jättejobbigt. Prishöjningarna gör att vi pensionärer med sämre villkor får det oerhört mycket sämre.

Kommer era pengar att räcka till?

– Ja du, det vet jag inte. Vi har väl 50 000 i reserver, men det är allt. Det räcker ju inte om de här prognoserna slår in. 

Vad kommer ni tvingas göra då?

– Vi får väl sälja bilen i så fall, i den mån vi kan få något för den.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tänker att om det ska vara så här i tio år – så är det ju hemskt.