Nej från Island i folkomröstning

Publicerad:
Oroad ”Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att utgången resulterar i politiskt och ekonomiskt kaos”, säger Islands statsminister Johanna Sigurdardottir efter folkomröstningen.
Foto: SCANPIX
Oroad ”Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att utgången resulterar i politiskt och ekonomiskt kaos”, säger Islands statsminister Johanna Sigurdardottir efter folkomröstningen.

Islänningarna sade återigen nej till Icesavelagen.

De vill inte att skattebetalarna ersätter brittiska och holländska bankkunder som förlorat pengar de deponerat i isländska banker som gick i konkurs 2008.

Totalt rör det sig om 36 miljarder kronor, motsvarande 108 000 kronor per islänning. Skulden uppstod när Storbritannien och Nederländerna kompenserade sina medborgare som förlorat besparingar på konton i internetbanken Icesaver som ägdes av Landsbanki, en av de tre isländska banker som kollapsade 2008.

Klar seger för nej-sidan

När 70 procent av rösterna i lördagens folkomröstning räknats hade nejsidan fått 57,7 procent av rösterna medan 42,7 röstat ja, skriver tidningen Morgunbladid.

En majoritet av islänningarna förkastade i fjol ett tidigare avtalsförslag. Den isländska regeringen ansåg nu att man lagt fram ett mer fördelaktigt förslag och statsminister Johanna Sigurdardottir sade före omröstningen att ett nej kan leda till osäkerhet de närmaste åren.

"Förhindra kaos”

Ett nej kan betyda att Island får svårt att få tillgång till de internationella finansmarknaderna och kan vara avgörande för om landet får IMF-lån samt kan försämra Islands chanser att bli medlem i EU.

Om avtalet inte godkänns kan nästa steg bli en europeisk rättsprocess, vilket kan bli än dyrare för islänningarna.

Statsminister Johanna Sigurdardottir har förutspått en ekonomisk osäkerhet i minst ett år eller två, men hon ville inte säga om regeringen kommer att avgå.

– Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att utgången resulterar i politiskt och ekonomiskt kaos, sade hon.

TT

Publicerad: