De letar i ruinerna

avVictor Stenquist, Erik Olsson, Martin Ekelund, Mikael Stengård

Per Oscarsson saknas efter husbrand: "De är borta"

1 av 4 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Dagen efter branden finns inte mycket kvar av huset.

BJÄRKA LÅNGÖNA. Skådespelaren Per Oscarsson och hans fru befaras ha bränts inne i sitt hus utanför Skara.

På nyårsdagen inleddes den tekniska undersökningen av husresterna - men förstörelsen är så total att det är ovisst om den kommer ge något resultat.

Vid 16-tiden på lördagen hade en femtedel av husresterna genomsökts utan att några fynd gjorts.

Förkolnade rester och en sotig murstock är vad som finns kvar av boningshuset där Per Oscarsson, 83, och hans fru Kia Östling, 67, levde tillsammans.

Svårt fastställa brandorsak

Vid kvart i elva idag inleddes den tekniska undersökningen av husresterna. Framförallt letar man efter bevis på att skådespelaren och hans hustru verkligen befann sig i huset när det brann. En brandorsak är enligt teknikerna mycket svår att fastställa och undersökningen väntas ta flera veckor.

– Det finns inte mycket att utläsa av brandorsaken när det är så här skadat, säger kriminaltekniker Enar Gustavsson.

Går det ändå att se om det fanns människor i huset?

– Det är inte säkert. När det är en så här häftig brand så blir det som vid en kremering. Men vi hoppas att hitta någonting.

På vändplanen till den ensligt belägna gården i Bjärka Långöna utanför Skara står skådespelarens bil parkerad. Täckt av ett tjockt lager snö.

– Vi har inga uppslag att de kan finnas någon annanstans, säger Göran Larsson inre befäl på polisen i Lidköping.

Både polisen och anhöriga har förgäves försökt nå Per Oscarsson och hans hustru. De befarar därför att de har omkommit i branden.

– De skulle vara där. Nu är de borta, säger en av de anhöriga till Aftonbladet.

Ingen såg branden

I går samlades flera nära släktingar hos en av sönerna som bor endast ett par hundra meter från sin pappa.

Enligt räddningstjänsten startade branden troligtvis vid 22–23-tiden på torsdagen. Men ingen av de närboende upptäckte eldslågorna som slog upp eller kände röklukten. Vinden låg på åt andra hållet.

– Trots att vi bor så nära märkte vi ingenting. Vi fick reda på att Pers hus brunnit ner när vi läste tidningen på nätet, säger en granne.

Först klockan 11.27 i går förmiddag fick brandkåren larmet efter att en av parets döttrar upptäckt brandresterna.

– Jag har aldrig varit med om att ett hus har brunnit så här mycket. Det fanns ingenting kvar, säger Bosse Lustig, insatsledare vid räddningstjänsten i Skara/Götene.

Det enda hans manskap kunde göra var att spruta vatten på glöden.

”Har varit för varmt”

Men fortfarande sent i går natt steg brandröken från det förkolnade huset. Och polisens tekniker som kom till platsen för att försöka fastställa brandorsaken fick vända igen.

– Vi har inte kunnat göra så mycket. Det har varit för varmt. Men närmast till hands ligger att göra en platsundersökning och det kommer att ske under förmiddagen i morgon (läs i dag), säger Göran Larsson.

Polisen har i nuläget inga misstankar om brott. Brandkåren letade i går genom brandresterna utan att finna spår efter några människor.

”Han hälsar alltid”

Grannar Aftonbladet pratade med var chockade när de fick höra talas om branden.

– Jag har inte sett till dem så mycket på sistone, de har mest hållit sig inne. Det är förfärligt om de har omkommit, säger en av dem.

Per och hans hustru var omtyckta i området.

– Han är jättetrevlig. Hälsar alltid på alla. Han är precis som sig själv i alla filmer. Han spelar ju inte, han är sig själv i alla roller. Det som har hänt känns väldigt obehagligt.