HAN VILLE HA HÄMND

avErik Wiman, Andreas Victorzon, Martin Ekelund

David Headley kan vara hjärnan bakom planerna

1 av 2 | Foto: Foto: CNN
David Headley greps av FBI för mer än ett år sedan, men bedöms ändå kunna vara inblandad.

David Headley kan vara mannen bakom terrorplanerna i Köpenhamn.

Terroristen som låg bakom de blodiga attackerna i Bombay utreds nu av Säpo.

– Han hade en svensk kontaktperson, säger terroristexperten Magnus Ranstorp.

I oktober 2009 grep FBI David Headley på O’Hare International Airport i Chicago.

Underrättelsetjänstens kartläggning av Headley visade att han bland annat hade gjort två resor till Köpenhamn där han kartlagt Jyllands-Posten. Han hade till och med besökt två av tidningens redaktioner.

Koppling till al-Qaida

Jyllands-Posten publicerade år 2005 teckningar föreställande profeten Muhammed. Enligt det amerikanska justitiedepartementet planerade Headley att hämnas detta på uppdrag av en terrororganisation med anknytning till al-Qaida.

Planen kallades för ”Mickey Mouse project”, ”Musse Pigg-projektet”, och precis som nu skulle terrorgrupper slå till i en blodig attack mot tidningsredaktionen.

Headley har efter sitt gripande erkänt att han var med och planerade de blodiga attackerna i Bombay 2008 då minst 164 personer dödades och 300 sårades.

Trots att han varit i FBI:s händer i över ett år bedömer danska säkerhetspolisen PET att Headley kan ha ett finger med i spelet. Mönstret i attackerna

i Bombay påminner om planerna i Köpenhamn.

Aktiv extremist

Enligt Magnus Ranstorp, professor på Försvarshögskolan och terroristexpert, fick Headley en svensk kontaktperson från terrororganisationen i Pakistan.

– Mannen bor i centrala Stockholm och är en av de mest aktiva bland de våldsbejakande muslimska extremisterna, säger Ranstorp.

Kontaktpersonen har likt den gripne svensken sina rötter i Nordafrika. Han är en av de 200 islamistiska extremister i Sverige som Säpo kartlagt. Enligt Ranstorp kontaktade Headley svensken för att denne skulle slå till mot Jyllands-Posten.

– Han nekade till att delta i operationen eftersom han ansåg sig vara under bevakning av Säpo, säger Magnus Ranstorp.

Säpo uppges ha god koll på mannen och en teori är att han kan ha haft del i de nu avslöjade planerna mot Jyllands-Posten.