Morden på Utøya

Mördarens idol: Saga från Sverige

Av: 

Erik Nises

Josefin Berglund

NYHETER

Aftonbladet granskar Breiviks förebilder och miljöerna där han fann näring till sitt hat

OSLO. Anders Behring Breivik mördade 77 människor för att få ut sitt budskap.

Aftonbladet har granskat hans idéer och hittat miljöerna där han fann näring till sitt hat och personerna som blev hans förebilder.

Svenska sångerskan Saga, 36, är en av dem.

Anders Behring Breiviks manifest är till stora delar saxat ut välkända källor. Åsiktsmässigt tillhör han, enligt experter på området, en relativt ny typ av europeisk extremhöger som har mer gemensamt med högerpopulistiska parlamentariska partier än de nynazistiska organisationerna. Och det är inte teorier om en global judisk konspiration som upptar deras tankar:

– Utan snarare en vanföreställning om en muslimsk ockupation av Europa, säger Alexander Bengtsson, journalist och föreläsare på stiftelsen Expo.

Nationalistpop

I just denna kontext passar även Breiviks musikaliska idoler in. En av dem är svenska artisten Saga som lyfts fram i manifestet.

Saga beskriver själv sin musik som frihetspop, men den ska enligt musikforskaren Benjamin Teitelbaum snarare beskrivas som nationalistpop.

– Huvudbudskapet i hennes musik är att den vita rasen håller på att dö ut, säger Teitelbaum.

Saga tar avstånd från terrordåden och vill inte bli förknippad med Breivik.

– Att bli omnämnd i ett sådant sammanhang är ju självklart inte roligt, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Gemensamma idéer

Mellan 1999 och 2006 var Breivik medlem i norska Fremskrittspartiet. Även om de partier och personer som han säger sig vara inspirerad av tar avstånd från terrordåden så menar Expos Alexander Bengtsson att det finns flera tankegångar som stämmer överens med Breiviks sätt att beskriva det politiska läget i världen och Europa:

– Det är gemensamma idéer om en pågående islamisering, om att det pågår en massinvandring, om att någon slags naiv politisk elit har låtit sig falla för någon typ av muslimsk konspiration.

Kände moraliskt stöd

Författaren Gellert Tamas.
Författaren Gellert Tamas.

För de flesta är det nog självklart att en person som mördar 77 människor är galen, men det är samtidigt uppenbart att Breivik hämtat näring ur det samhällsklimat som råder. Det menar författaren och journalisten Gellert Tamas som djupintervjuat John Ausonius, den så kallade Lasermannen, som i början av 90-talet utförde ett mord och 10 mordförsök på invandrare i Stockholm.

– Ausonius var väldigt tydlig i mina intervjuer med att han kände ett moraliskt stöd av Ny Demokrati och Sverigedemokraterna på den tiden. De gav honom ökat självförtroende och stärkte honom i sitt beslut. Han ville gå ut och göra det som andra bara pratade om. Det är en av likheterna.

Han menar att partierna därför har ett ansvar för sin retorik.

– Givetvis är det Ausonius och Breivik som begår dåden. Man kan inte säga att partierna ligger bakom dem men för Ausonius spelade de en väldigt stor roll. Det är klart att det påverkar både debattklimat och enskilda personer när man har den typen av retorik. I valkampanjen 1987 gick Fremskrittspartiet ut och påstod att det fanns en islamsk konspiration som planerade att ta över Norge. Det är klart det spelar roll när SD i dag går ut och säger att islam utgör den största faran för Sverige sedan andra världskriget.

Jensen ångrar sig

Medan Sverigedemokraterna i Sverige menar att deras meningsmotståndare försöker utnyttja terrordådet för att smutskasta dem så har deras systerparti i Norge pratat om förändring.

Fremskrittspartiets ordförande Siv Jensen har sagt till norska Verdens Gang att hon ”ångrar” vissa formuleringar.

Enskilda partiföreträdare har gått längre och menar att man bör sluta prata om ”smygislamisering” och ”kultursvek”.

– Man blir givetvis också förbannad på den skulddebatt som skapats efter de här terrordåden i Norge. En debatt som skapats och inte minst underblåses av samma krafter som under många år strävat efter att tysta debatten om den misslyckade invandrings- och integrationspolitiken, sa Jimmie Åkesson i sitt sommartal i Sölvesborg i går.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik