”Ormar simmar kring fötterna på folk”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rockhamptons borgmästare Brad Carter varnar allmänheten för framspolade giftormar

1 av 9

Översvämningskatastrofen i nordöstra Australien har nu skördat tre liv.

Militärflyg används i hjälpinsatser till den hårdast drabbade delen av landet.

I Rockhampton varnar borgmästaren för ormar i vattnet.

Militärflygplan användes på måndagen för att flyga in förnödenheter till de översvämningsdrabbade områdena, däribland staden Rockhampton, med 77 000 invånare.

Boende har tömt hyllorna i mataffärerna. Mat och vatten på flaska är hårdvaluta och många bunkrar för att slippa ge sig ut i vattenmassorna.

– I dag kommer vi att genomföra sändningar till Rockhampton med militära plan som tar förnödenheter till Mackay och sedan per landsväg ner till Rockhampton. Det kommer att pågå så länge som vägen är öppen, sade biträdande polischefen Ian Stewart, som koordinerar nödinsatserna i delstaten Queensland, på en presskonferens.

Ormar kring fötterna

Mackay ligger drygt 15 mil norr om Rockhampton, vars egen flygplats stängts på grund av vattenmassorna. Vattennivån i Rockhampton ligger för närvarande 9 meter över den normala och väntas nå närmare 9,5 meter på onsdag.

Stadens borgmästare Brad Carter räknar med att 40 procent av staden kommer att drabbas och varnar dessutom för de ormar som svepts med av strömmarna.

– Ormar har simmat kring fötterna på folk som vadat genom vattnet. Jag hörde om en kille som dödade fyra stycken i morse, däribland en taipan – och ju mer den biter, desto mer gift överförs, som lätt kan döda, sade Carter enligt BBC.

Krokodiler

Carter i Rockhampton varnar även för krokodilerna.

– Vi tror inte att de hotar den allmänna säkerheten om folk bara håller sig borta från vattnet, men om folk kliver i så kan inte deras säkerhet garanteras, sade Carter enligt tidningen The Courier-Mail i Brisbane.

Många giftiga ormar och spindlar flyr undan vattnet.

– De söker sig till hus, träd och vad som helst som kan skydda dem från vattnet och det är då som de kommer i kontakt med människor och olyckor inträffar, förklarade ormexperten Michael O'Brien från djurparken i Cairns till tidningen.

"Fråga om liv och död"

En av dem som drabbats under översvämningarna är 32-åriga Kylie Alexander som i förra veckan tvingades till en dramatisk kapplöpning med tiden för att få vård och motgift.

– Ormarna är överallt här ute. De kommer ut ur översvämningarna i tusentals och söker sig till högre mark, berättade Alexander för The Courier-Mail från sjukhuset i Mackay. Dit tog hon sig efter en tolv timmar lång 40-milafärd genom det översvämmade området.

– Det var en fråga om liv och död, sade maken Richard, rejält ilsken över att myndigheterna inte kunde bistå med en räddningshelikopter.

– Jag förstår att helikopterbesättningarna har fullt upp med evakueringar, men vi var inga dumma fånar uppe i något träd. Om det inte hade varit för min polare och hans hjullastare på tio ton så skulle hon kanske ha varit död nu.

Tre döda på kort tid

Översvämningskatastrofen i nordöstra Australien har skördat ytterligare två liv. Det senaste offret är en man som drunknade i dag när han färdades i en bil som plötsligt sveptes bort i vattenmassorna vid Aramac i centrala Queensland.

Tidigare i dag påträffades kroppen efter en 38-årig man. Han hittades på måndagen sedan hans båt sjunkit. Mannen och hans kamrat hade försökt att simma i säkerhet, sedan farkosten börjat att ta in vatten. Kamraten lyckades slå larm, men 38-åringen kunde inte räddas.

I lördags drunknade en 41-årig kvinna som sveptes bort av vattenmassorna inför sin familj.

Därmed har minst tre människor omkommit i vattenmassorna sedan i lördags och sammanlagt har tio människor dött på grund av vattenmassorna den senaste månaden.

Tyskland och Frankrike

Vattenmassor som nu täcker ett område som är större än Tyskland och Frankrike tillsammans. 22 städer och samhällen har dränkts i regionen och 200 000 personer har drabbats av översvämningarna.

– Det här är en stor naturkatastrof och återuppbyggnaden kommer ta en lång tid, sa premiärminister Julia Gillard i dag och tillade att kostnaderna för skadorna kan uppgå till hundratals miljoner dollar.

Myndigheterna uppmanar nu på nytt människor att inte köra på översvämmade vägar och att respektera vägavspärrningar.

Två veckor

I kuststaden Rockhampton med sina 75 000 invånare, har översvämningarna lett till att flygplatsen har stängts och huvudvägen till staden är avstängd.

Enligt borgmästare Brad Carter kan så mycket som 40 procent av staden svämmas över och invånarna får räkna med att tvingas vänta i två veckor innan de kan återvända hem.

Myndigheterna varnade att vattennivån i floden Fitzroy kommer fortsätta stiga till tisdag kväll eller onsdag morgon, vilket kommer leda till att den norra vägen in till staden också kommer påverkas.

Regnen som har lett till översvämningarna har lättat och vattennivån har sjunkit i vissa städer. Samtidigt uppger myndigheterna i landet att 1000 personer bor i evakueringscenter i Queensland och att det kan dröja en månad innan de översvämmade landmassorna har torkat.

Publicerad: