Gaddafis konton i Schweiz frysta

Regeringen låser tillgångar

Schweiz regering fryser Muammar Gaddafis tillgångar.

Därmed förloras allt som finns i schweiziska banker, uppger AP.

Den schweiziska regeringen vill inte att han missbrukar eventuella statsmedel som finns i Schweiz, uppger regeringen.

Det är dock osäkert om Gaddafi har några pengar kvar i Schweiz efter att han för två år sedan stängde flera av sina bankkonton när hans son Hannibal greps i Schweiz.

Improviserat tal

Muammar Gaddafi skulle i dag hålla tal i al-Zawiya, fem mil väster om Tripoli. Men i staden pågick under dagen blodiga och hårda eldstrider mellan anhängare till Gaddafi och hans motståndare, och Gaddafi valde i stället att ringa upp en tv-studio för att tala där.

Gaddafi sa i dagens intervju att de som protesterar är ungdomar som har blivit manipulerade av al-Qaida, och att många av dem också är drogpåverkade och har tagit "hallucinationspiller”.

– Al-Qaida utnyttjar att de här ungdomarna är så unga att de inte är staffmyndiga, säger han.

De kommer att straffas

Gaddafi säger också att de som har orsakat upproret kommer att gripas och straffas och ber föräldrar att ta ansvar för sina barn, och barnen att i sin tur lyssna på sina föräldrar.

– De som leder era barn på villovägar, som leder dem mot döden, de bryr sig inte om er. De vill bara att era barn ska dö. Precis som bin Ladin. Han borde vara lycklig nu, säger han.

Är som drottning Elisabeth

Muammar Gaddafi fortsatte med att jämföra sig själv med Englands drottning Elisabeth. Bland annat sa han att de båda bara är symboler, och att själva styret sköts av andra.

– Jag har lämnat över makten till er, ni borde ta ert ansvar.

Gaddafi sa också att upproret inte är hans sak, att han inte bryr sig, och att han enbart uttalar sig för att han är som en far för folket, och vill ge faderliga råd.

Svårt få uppgifter om döda

Det är otroligt svårt att få information om hur många som har dödats under protesterna i landet; organisationen Human Rights Watch säger att det handlar om 300 döda, men internationella Federation for Human Rights säger att det rör sig om minst 700. Samtidigt säger den italienska utrikesministern Franco Frattini att det vore mer trovärdigt att upskatta antal döda till 1000.

Många flyr landet

Sedan i måndags beräknas 30 000 egyptier och tunisier ha flytt från Libyen, och FN räknar med att den siffran kommer att fortsätta stiga. I dagens stridigheter i al-Zawiya uppger al-Jazira att mellan 16 och 100 människor har dött.

– Vi är bekymrade. Det finns fler än 8 000 flyktingar inne i Libyen och utlänningar har det tufft där – i synnerhet nu eftersom Gadaffi anklagat utlänningar för att iscensätta upproret, säger Hanne Mathisen, talesperson för UNHCR:s nordiska kontor till TT.

Samtidigt har Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i dag meddelat att organisationen inte har för avsikt att ingripa i Libyen.

Publisert: