Sanning 2 – SD 1995

Tina Hallgren Bengtsson var den första i Sverigedemokraterna Åkesson kom i kontakt med.
Tina Hallgren Bengtsson var den första i Sverigedemokraterna Åkesson kom i kontakt med.

Jimmie Åkesson vägrar att medge att han gick med i ett främlingsfientligt parti. Han menar att Sverigedemokraterna år 1995 vilade på en helt annan ideologisk grund än när det startade sju år tidigare. Men vi kan i dag på vår hemsida visa klipp ur partiets egna propagandafilmer från samma år. Sanningen är att Jimmie Åkesson gick med i ett parti där skinnskallar med nazist­symboler tilläts gå med i demonstrationstågen.

I samma film säger den dåvarande partiordföranden Mikael Jansson, som i dag sitter i riksdagen för SD, att han är emot frivillig repatriering av asylinvandrare.

– Vi menar att alla asylinvandrare som kommit till Sverige efter 1970 ska lämna landet.

Mikael Jansson förtydligar att han inte talar om västerlänningar.

– Dem klarar vi av, men det är människor från avlägsna kulturer som måste bort.

Ett par år tidigare hade ­Mikael Jansson, som då var centerpartist, utvecklat sin rasteori i Centerpartiets tidning Politisk Tidskrift:

”En del kulturella skillnader länder emellan torde ha en rasmässig grund. Detta borde kunna sägas nu”.

När Jimmie Åkesson började intressera sig för SD var Tina Hallgren Bengtsson en av de första han kom i kontakt med. Hon hade varit vice ordförande i partiet under två år i början av 1990-talet. För Afton­bladet berättar hon att det var hon som personligen överlämnade informationsmaterial till Åkesson.

Ett år senare ledde Tina Hallgren Bengtsson ett nazistmöte i Skånska Höör.

Hon hade klätt upp sig i nazistuniform med stövlar, svarta ridbyxor, och brun skjorta med koppel och svart slips.

När partiledningen slutligen införde ett uniformsförbud på sina möten var det inte symboliken i SS-utstyrseln man vände sig emot. Det var rädslan för att partiet skulle bli förlöjligat.

Partiorganet SD-Bulletinen skrev:

”Sverigedemokraterna har fått dåligt rykte på grund av att vissa Hollywoodnazister och andra personer i uniformsliknande klädsel anslutit sig till Engelbrektsmarschen. Personer med så svag övertygelse att de måste klä ut sig på ett sådant sätt att de drar ett löjets skimmer och skam över Sverigedemokraterna ombedes att stanna hemma.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN