Boende vid Grímsvötn svårt drabbade

Bönder fångna i sina egna hem

Dag har förvandlats till natt i områdena kring Grímsvötn.

Bönderna kan inte gå ut och deras djur dör.

Familjer evakueras nu för att barnen ska slippa andas in askan.

Sedan den isländska vulkanen Grímsvötn började spy ut aska på lördagskvällen har en plym av glas-, is- och metallpartiklar skymt solen i närområdet.

I byn Kirkjubaejarklaustu, som är helt avspärrad, ser de boende varken himlen eller molnen.

På marken är sikten bara några meter.

"Läget extra svårt"

På gårdarna sitter bönder som fångar i sina egna hem. De flesta har inte hunnit få in djuren.

Fåren irrar runt i mörkret och de yngsta lammen har små chanser att överleva.

– Det är jobbigt för bönderna, det är andra året i rad nu som detta händer. Fåren är ute på bete och de har precis fått lamm, vilket gör läget extra svårt, säger man på turistinformationen i Reykjavik.

Även andra djur kan drabbas.

– Vilda djur och fåglar kan också få stora problem av askan om de inte lyckas fly från området, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Evakueras västerut

Räddningspersonal delar ut mat i byarna. Samtidigt har familjer börjat evakueras västerut för att barn inte ska andas in askan.

Eftersom Grímsvötn ligger under Europas största glaciär, Vatnajökull, räknar man också med översvämningar, så kallade jökellopp, i området – även om man inte tror att vattenflödena blir lika stora som de till exempel var vid ett utbrott 1996.

Men det kan ändras snabbt.

– Om aktiviteten flyttar sig till ett område där det finns mer vatten kan det bli mycket stora översvämningar, säger Reynir Bödvarsson.

Publisert: