Här dödas han

Demonstrant blir nedskjuten på öppen gata i Alexandria

Bilder av vad som ser ut att vara en obeväpnad egyptisk demonstrant som skjuts till döds i Alexandria florerar nu på internet.

Klippet, som är två och en halv minut långt, är filmat från en balkong i Manshyadistriktet i Egyptens näst största stad.

Allt börjar med att demonstranter bygger en barrikad över en väg. Sedan tänder någon eld på ett däck som rullar på gatan.

Vad som sägs hörs inte riktigt, men till sist ser man på filmen hur en av demonstranterna närmar sig den grupp som, enligt Daily Mail, är beväpnade egyptiska polisen.

När han är bara ett par meter från de åtta poliserna håller han upp sin jacka, som för att visa att det inte finns några dolda vapen.

Han gör sedan ett försök att ta av sig jackan, och gestikulerar mot de beväpnade poliserna.

I cirka 30 sekunder står de så och tittar på varandra.

Sedan kommer skottet.

Mannen faller till marken. Den som filmar videon får fullständig panik. Skrik utbryter.

Och sedan ligger demonstranten på marken.

Som det verkar – död.

Efter någon sekund bryts klippet. Texten, som sedan följer med videon, lyder: ”Med största sannolikhet dödad fredagen den 28 januari i Manshyadistriktet i Alexandria”.

Även om filmen inte ännu har bekräftats som ”äkta vara” så är den, om det stämmer, ett av de första inspelade bevisen av de dödsfall som ägt rum under de senaste tretton dagarnas protester i Egypten.

Många döda

Officiella siffror säger att elva personer dödats och att tusentals skadats. Men människorättsorganisationer befarar att siffran är avsevärt högre än så.

Och under natten har det inte synts några tecken på att oroligheterna skulle avta. Tusentals människor befinner sig fortfarande på Tahrirtorget och fortsätter att kräva president Hosni Mubaraks avgång.

Att flera av presidentens nyckelmedarbetare gemensamt avgick från sina poster i går avfärdar demonstranterna som ett försök att vinna tid.

Publisert: