LO: Elitens löner drar i väg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Stämmer inte att inkomstskillnaderna inte har ökat”

Den genomsnittliga verkställande direktören i de 50 största bolagen tjänade drygt tolv miljoner 2009. Det motsvarar ett 40-tal industriarbetarlöner, uppger LO-ordföranden och två LO-ekonomer i ett debattinlägg.

"Statsminister Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen hävdat att inkomstskillnaderna inte har ökat sedan 2006. Det stämmer inte", skriver Wanja Lundby-Wedin, Jeanette Bergström och Ola Pettersson i Dagens Nyheter och hänvisar till en rapport från LO under måndagen:

De 50 storbolagschefernas löner "står i en klass för sig inom en "byråkratisk elit" som består av "bland annat generaldirektörer, chefsekonomer och andra höga chefer inom statlig och privat verksamhet".

Enligt rapporten minskade skillnaden i genomsnittslön mellan arbetare och "den byråkratisk eliten" åren 1950 till 1980 från elva industriarbetarlöner till fem. Men den har vuxit de senaste 30 åren och snittlönen för eliten var 2009 åtta gånger högre än industriarbetarens. Under samma tid minskade vd-lönerna i storbolagen från 26 industriarbetarlöner till nio för att sedan öka till 41.

Att skatterna slopats på förmögenhet, arv och gåvor ökar "med stor sannolikhet" skillnaden mellan "den ekonomiska eliten" och industriarbetarna, skriver Lundby-Wedin, Bergström och Pettersson.

TT

Publicerad: