Han hängdes ut i TV4 – tog sitt liv

NYHETER

21-åringen deltog i dokumentärserien ”Svensk maffia” – hade lämnat gänglivet bakom sig

21-åringen hängdes ut som gängmedlem i TV4:s serie ”Svensk maffia”.

Tre dagar senare tog han sitt liv.

– Det här är otroligt beklagligt, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV4.

I TV4:s dokumentärserie ”Svensk maffia” fortsätter journalisten Lars Wierup att granska gängkulturen i Sverige. I förra veckans avsnitt låg fokus på de nya kriminella gängen.

I ett långt inslag presenteras ett av de gäng som nyligen uppstått. Flera medlemmar figurerade omaskerade i inslaget. 21-åringen var en av dem som hängdes ut – trots att han när inslaget sändes – hade lämnat gänglivet bakom sig. Tre dagar senare hittades han död i en lägenhet i Stockholmstrakten.

Trasslig bakgrund

– Det har funnits en dialog och han har godkänt publiceringen. Sedan valde vi att gå ut med information i slutet om att det här spelades in för ett år sedan och att han nu lämnat gänglivet bakom sig och sökt hjälp, säger TV4:s kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt.

21-åringen har en mycket trasslig bakgrund. En rättspsykiatrisk utredning slår fast att han saknar socialt skyddsnät och en domstol ansåg att han var i behov av vård för psykiska besvär.

– Vi har resonerat runt alla de delarna. Men det klart att det fanns trassel och att allt inte var stabilt. Och en del av det berättades också. Men det är inte samma sak som att det finns självmordsbenägenhet, säger Gidefeldt.

”Vill skicka vårt stöd”

21-åringen har varit föremål för flera utredningar där experter konstaterar att han gärna överdriver sin kriminella bakgrund och sin gängtillhörighet.

Med den bakgrunden kan det framstå som en märklig person att lyfta fram för att illustrera gängkriminalitet?

– Redaktionen bedömde att det fanns en intressant historia att berätta. De ville publicera det här i samråd med honom.

Hur kommer TV4 att agera nu?

– Vi vill i möjligaste mån skicka vårt stöd och vår hjälp till de anhöriga, säger Gidefeldt.

Avsnittet har plockats bort från TV4:s playtjänst på internet.

Ska obduceras

Enligt Aftonbladets källor har polisen initialt betraktat fallet som ett misstänkt självmord orsakat av narkotika eller tabletter.

Ett definitivt besked om dödsorsaken, som nu ska undersökas i en rättsmedicinsk obduktion, kan dröja flera månader, enligt kriminalinspektör Johan Karlsson, som handlägger dödsfallet.

– Det enda vi vet med säkerhet just nu är att han är avliden, vilken adress han hittades på och att han är förd till rättsmedicin, säger han. Och att vi inte misstänker brott.

Om det var ett medvetet självmord eller en oavsiktlig överdos är en öppen fråga som kanske aldrig får något svar.