Nyheter

Fettskatt ska minska danskarnas midjemått

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Hamstrade margarin inför prishöjningen

Det är för tungt att vara dansk.

Den nya fettskatten ska få ner våra goda grannars midjemått.

Danmark tar krafttag mot viktproblemen genom att gå via deras plånböcker.

Danmark ska bli smalare I helgen höjde Danmark skatten på fettrik mat. Det är en ny lag som ska få danskarnas midjemått att bli mindre.
Danmark ska bli smalare I helgen höjde Danmark skatten på fettrik mat. Det är en ny lag som ska få danskarnas midjemått att bli mindre.

I helgen höjdes skatten på fettrik mat – priset stiger med cirka 20 kronor per kilo mättat fett.

För en dansk barnfamilj kan det betydda höjda matkostnader med 1 000 kronor på ett år. Varor som ökar i pris är bland annat smör, grädde och fläskfärs.

Hälften är överviktiga

Nästan hälften av danskarna är överviktiga, 46,7 procent, enligt en undersökning från landets folkhälsostyrelse. Skatten trädde i kraft i förrgår men den omedelbara effekten på kroppsvikt och hälsa kan utebli. Danskarna har hamstrat margarin, skriver Sydsvenskan.

Veckan innan den feta prishöjningen sålde margarintillverkaren Dragsbæk 500 ton mer än en vanlig vecka.

Får kritik

– Jag tycker det är tokigt att det ska införas en fettskatt men det påverkar inte mig så mycket. Jag köper så mycket jag kan i förväg. Den går ju inte att komma undan, säger Anne Lise Pedersen till Sydsvenskan.

Fettskatten möter också kritik från näringsexperter och ekonomer i Danmark som är tveksam till effekten. En synpunkt är också att ”smala” produkter som till exempel magra ostar blir dyrare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: