USA fruktar hämnd för terroristens död

NYHETER

Utfärdar flygvarning i hela världen

Anwar al-Awlaki sågs som al-Qaidas ledare på den arabiska halvön.

Nu fruktar USA att hans död kan leda till hämndaktioner – och utfärdar en varning till flygresenärer i hela världen.

Foto: I fredags bekräftade USA att al-Qaida-terroristen Anwar al-Awlaki dödats i en drönarattack. Nu varnar man för att hans död kan komma att hämnas.

Efter att ha övervakat honom i åtminstone två veckor bekräftade USA på fredagen att al-Qaida-terroristen Anwar al-Awlaki dödats i en drönarattack i Jemen. USA-födde al-Awlaki sågs som al-Qaidas ledare på den arabiska halvön och hans flytande engelska och stora teknikkunnande gjorde att han var framgångsrik i att värva nya rekryter till terrornätverket.

Hårt slag

USA:s president Barack Obama kallade al-Awlakis död för ett hårt slag mot al-Qaida, och nu fruktar USA att hans död kan komma att hämnas.

På lördagen utfärdade det amerikanska utrikesdepartementet en världsomspännande varning: alla flygresenärer uppmanas att tänka på risken för hämndaktioner mot USA och dess medborgare. Varningen gäller till och med den 30 november, rapporterar CNN.

FBI har redan varnat

Amerikanska medborgare uppmanas dessutom att registrera sig innan de reser utomlands, för att göra det lättare att kontakta dem i en nödsituation.

Redan på fredagskvällen varnade FBI och USA:s inrikessäkerhetsdepartement för att al-Awlakis död kan provocera fram hämndattacker.