Hans husdjur: 13 983 fåglar

NYHETER

39-årige ornitologens samlande gick överstyr – i dag föll domen

1 av 3 | Foto: (F)JÄDRAR SÅ MÅNGA När polisen slog till hittade de 400–500 fåglar boende i ornitologens hus, tillsammans med fångstburar och äggkläcknings- maskiner.

Den 39-åriga ornitologen blev besatt av fåglar – under fem år samlade han in 13 983 stycken.

Nu har mannen dömts till ett års och sex månaders fängelse för djurplågeri och grovt jaktbrott.

I dag föll domen i Hudiksvalls tingsrätt mot 39-åringen som stod åtalad bland annat för grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott.

När polisen förra sommaren efter ett anonymt tips slog till hemma hos ornitologen fann de fångstburar, äggkläckningsmaskiner och 400–500 fåglar.

– Det var allt från tamfåglar, som höns och småfåglar, till mer skyddsvärda rovfåglar, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Förde register

I ett register hade mannen fört in samtliga fåglar han fångat sedan början av 2005 – totalt 13 983 stycken.

Först misstänkte utredarna att mannen bedrev handel med ovanliga arter – men det har inte framkommit något som pekar på att han hade ekonomiska intressen i det han gjorde. Tvärtom.

– Han lade ner enorma penningsummor på det här. Det kostar en del med foder till så många fåglar. Det fanns bland annat en hel frys med döda möss till rovfåglarna.

Eskalerade

Under förhandlingarna i rätten har 39-åringen berättat hur allt började som ett

intresse för fåglar och en önskan att ta hand om dem som skadat sig. Han började själv fånga in olika arter och folk lämnade över skadade exemplar de hittade.

– Sedan har det eskalerat utom all kontroll, säger Christer B Jarlås.

Han yrkade på ett fängelsestraff på två år. Enligt Jarlås är 39-åringen en väl fungerande medborgare i övrigt, ostraffad och engagerad i ett företag i Hudiksvall.

Uppsåtligt lidande

Straffet blev ett års och sex månaders fängelse för djurplågeri och grovt jaktbrott.

Jakten på cirka 13 000 fåglar har skett med otillåtna fångstmetoder när fåglarna varit fredade. Eftersom jakten varit vanemässig och ett 70-tal fåglar varit särskilt skyddsvärda, är det enligt Hudiksvalls tingsrätt styrkt att jaktbrottet är grovt.

Både vittnesuppgifter och utlåtanden från veterinärer visar att 39-åringen uppsåtligen utsatt fåglarna för lidande. Han har enligt domen varit grovt oaktsam och därför döms mannen också för djurplågeri

”Konstant ångest”

Enligt Jonas Gåde, terapeut känd från TV3:s ”Grannfejden”, ligger ofta mycket svår ångestproblematik bakom tvångsmässigt samlande.

– Du har en konstant ångest som dämpas genom att man samlar in saker. När du känner ångest så blir lösningen att åka ut och hämta in en fågel. När ångesten sedan kommer tillbaka så hämtar du in en till, säger han.

39-åringen har medgett de faktiska omständigheterna, men nekar till att det skulle handla om grovt brott eftersom han i grunden haft ett gott uppsåt.

Aftonbladet har sökt både 39-åringen och hans advokat Thomas Martinsson.