Polisanmäls av egna vakterna

NYHETER

Lars Vilks sågade ner träd – då agerade polisen

Foto: NEKAR TILL BROTT Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Lars Vilks ha sågat ner ett träd i ett naturreservat för att använda till sitt livsverk Nimis.

Konstnären Lars Vilks polisanmäls för skadegörelse – av polisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet har poliserna som skyddar honom tröttnat på att han bryter mot lagen när han skövlar träd till sitt livsverk Nimis.

– Det har jag svårt att tro, säger Vilks som inte känner till anmälan.

Lars Vilks, 65, skyddas på grund av mordhot dygnet runt av polis. Eftersom de inte får släppa honom ur sikte står de även vid hans sida när han bygger på det gigantiska träkonstverket Nimis i skånska Kullaberg.

Sålde konstverket

Nimis har gäckat myndigheterna sedan det påbörjades 1980.

Det har anmälts som svartbygge och Vilks har fällts för brott mot naturskyddslagen. Men eftersom han sålt verket till en bulgarisk konstnär har ärendet legat i pappershögarna.

Tills nu.

I onsdags polisanmäldes Vilks för skadegörelse. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en av poliserna som lämnat in anmälan. Den ska ha gjorts efter att Vilks gått rakt ut i naturreservatet kring Nimis och sågat ner ett träd för att använda till konstverket.

Kände sig tvingade

Trädfällningen observerades av privatpersoner och poliserna som bevakade Vilks uppges ha känt sig tvingade att anmäla honom.

Anmälan ska ha lett till häftiga diskussioner inom polisen om hur de ska agera när skyddspersonen begår brott framför deras ögon.

– Polisen gör allt för att sopa det här under mattan. Ledningen vill inte att det kommer ut, säger en källa till Aftonbladet.

Vilks tar det hela med ro. Han säger att Nimis är uppbyggd av drivved och rester från kalhygget i närheten, absolut inte av levande träd.

– Jag har förhörts om det här flera gånger, men aldrig om materialet. Det kan alltid vara lite fräscht med en ny ingång, säger Lars Vilks.