Mathilda får rätt till ersättning

NYHETER

Efter Aftonbladets artikel – Förvaltningsrätten kör över Försäkringskassan

Foto: Foto: PRIVAT
Har en multidiagnos Mathilda, 5, föddes med en utvecklingsstörning och lider dessutom av epilepsi och astma. Men trots det ansåg Försäkringskassan inte att hon hade rätt till de assistanstimmar läkarna tyckte. Foto: PRIVAT

Mathilda, 5, vägrades rätten till personlig assistans.

Men efter Aftonbladets artikel beslutar Förvaltningsrätten att hon ska få hjälp.

– Det känns helt underbart, nu ska vi fira med semlor, säger mamma Sandra Lundberg.

Foto: Foto: MATS ENDERMARK
Sandra Lundberg är lättad över Förvaltningsrättens beslut. Nu kan livet återgåt till det normala. Foto: MATS ENDERMARK

För två veckor skrev Aftonbladet om Mathilda Nordin från Karlstad. Mathilda har en utvecklingsstörning sedan födseln. Hon lider även av epilepsi och astma.

Enligt mamman Sandra Lundberg är flickan på en tvåårings mentala nivå, har svårt att sklija på rätt och fel och behöver bevakning dygnet runt.

Stödet drogs in

Efter en utredning av läkare och arbetsterapeuter kom kommunen fram till att Mathilda var berättigad till 41,83 assistanstimmar i veckan.

Men det ansåg inte Försäkringskassan och Vård- och omsorgsnämnden drog tillbaka assistanstimmarna. Lagom till jul upphörde stödet.

För Sandra Lundberg, som själv är personlig assistent och jobbade heltid med att ta hand om Mathilda, blev det ett hårt slag. Utan assistansersättningen blev fyrabarnsmamman arbetslös och sedan dess har det varit svårt att kombinera deltidsjobb med att på heltid ta hand om dottern.

Glädjande besked

Men efter Aftonbladets artikel har ärendet gått vidare till Förvaltningsrätten i Karlstad.

Och i dag kom det glädjande beskedet: Rätten beslutar att Mathilda har rätt till personlig assistans. Beslutet gäller fram tills dess att kommunen slutligt har prövat hennes nya ansökan.

– Det har varit ett helvete i två månader med bråk, svett och tårar. Men nu känns det helt fantastiskt. Jag är övertygad om att kommunen kommer att följa domen och ge Mathilda rätt till hjälp för alltid, säger mamma Sandra efter att ha läst beslutet.

Myser framför teven

I kväll firar familjen med semlor och mys framför teven.

Men det riktigt stora firandet sker först på fredag.

– Då fyller Mathilda sex år och vi har dubbla anledningar att fira, säger Sandra.